Meditiranje u grobu – nova metoda za relaksiranje studenata

Jedan univerzitet u Holandiji ponudio je svojim studentima neobičnu metodu ublažavanja stresa – „grob-meditaciju“.

Univerzitet „Radbaud“ u holandskom gradu Nijmegenu je, posle metoda suočavanja sa stresom kao što su joga ili druženje sa životinjama, studentima ponudio razmišljanje o prolaznosti života u sveže iskopanim rakama. 

Na univerzitetu je sličan projekat bio aktivan od 2009. do 2011. godine. Sada je za studente spremna određena površina zemljišta u bašti pored slušaonica, za sve koji žele da se opuste na ovaj bizaran način – ležanjem u rakama iskopanim u zemlji.

Telefoni i knjige strogo su zabranjeni, dok studenti koji imaju problem sa ulaskom u raku, mogu da meditiraju na obližnjoj klupi.

Na društvenim mrežama već su objavljeni snimci sa praktičnim primerima, na kojima se vidi da studenti meditiraju na prostirkama na kojima piše „Ostanite čudni“.

Organizatori programa navode da studenti mogu iskoristiti iskopane rake za razmišljanje o smrtnosti, prolaznosti, prirodi života...

Latinska izreka Momento mori! koja u prevodu znači „Imaj na umu da si smrtan“, svojevrsna je ideja vodilja ovog čudnog programa za opuštanje i borbu sa stresom.

Studenti kažu da je program izuzetno popularan, pa je veliki broj njih na dugoj listi čekanja.

Program je pokrenuo Džon Hoking, koji lično kopa rake u zemlji.

„Kraj života i smrtnost su tabu tema. O smrti je veoma teško govoriti, posebno kada imate 18, 19, 20 godina. Nadam se da će studenti na ovaj način uspeti da bolje pojme smrtnost. Mislim da će ih program inspirisati na traženje smisla života, i da će tako zadati sebi ciljeve koje će u životu uspeti da ostvare“, rekao je Hoking.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара