Ona je Akiko i sada vam maše na Dorćolu

Umetnost može da nas trgne, i iznova u nama probudi saosećanje i ljudskost. U to nas uverava književna junakinja Akiko, neshvaćena i usamljena devojčica koja ne voli granice, ni brojeve. Osvojila je čitaoce autentičnošću, a i iz korica knjige iskoračila je na Dorćolu.

Akiko ima drugačiji pogled na sneg. Umesto da sneg nacrta, pravi ga od iscepkanog papira, penje se na stolicu i rasipa ga. Uz negodovanje učiteljice, deca razumeju Akiko i podržavaju je, postajući vetar. To je jedna od najautentičnijih scena iz romana Stefana Tićmija, koju je na fasadi zgrade u Donjem Dorćolu, oživeo arhitekta i ulični umetnik Pijanista.

„Ono što simbolizuje ovaj mural jeste, kao u većini mojih radova, bunt protiv sistema koji ukalupljuje ljude, odnosno taj obrazovni sistem, gde konkretno i ovde, učiteljica podržava da su svi isti. Zato je ova devojčica jedina svetla, jedino ona sija i njena energija dolazi do izražaja“, kaže arhitekta i ulični umetnik, Andrej Josifovski Pijanista.

Kako će Akiko da izgleda, osmilila je kostimografkinja Mina Miladinović. Izradila je haljinu od papira u kojoj je njena šestogodišnja ćerka Nika odglumila scenu iz knjige. Igor Andrić napravio je fotografiju na osnovu koje je nastao mural.

„Samu junakinju Akiko vidim kao Roršahovu mrlju, stavljenu pod mikroskop i onda se tu izdvajaju sitni umetnički entiteti kao crtani film ili mural koji je osvanuo na Dorćolu. Tako da kad prođete Dunavskom slobodno mahnite Akiko, ona je sad visoka jedno 20 metara“, ističe pisac za decu Stefan Tićmi.

Knjiga Ja sam Akiko, koja će uskoro dobiti i animiranu verziju, dobila je nagrade: Međunarodnog festivala „Trg od knjige“ i Politikinog zabavnika, a našla se i među 200 najboljih knjiga za decu, u katalogu Beli gavrani, Međunarodne omladinske biblioteke u Minhenu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво