Da li ćemo spasiti najvredniju zemljanu crkvu u Srbiji

U Banatskom selu Ečka postoji crkva sagrađena 1711. godine, zidana po uzoru na brvnare stare Srbije, sa krovom od šindre na dve vode, dok su zidovi od ćerpiča. Crkva je od 1948. pod zaštitom države i jedna je od najstarijih tog tipa gradnje u našoj zemlji.

Hram je sagrađen od materijala kojeg u okolini ima u izobilju, a to je zemlja banatska, od naboja i čerpića, a iznutra i spolja oblepljen je blatom.

Svojim spoljnim izgledom nastavljena je tradicija hramova brvnara koje su se u to vreme gradile u Kosovskoj i Moravskoj Srbiji odakle je pristigla i većina stanovništva u velikoj seobi Srba.

„Po nekim našim informacijama ovo je najvredniji kulturno-istorijski spomenik u državi Srbiji koji je napravljen od zemlje. Možemo još spomenuti predivni ikonostas koji je u ovom hramu postavljen 1786. godine i rad je tada čuvenog slikara Teodora Popovića, jednog od najčuvenijih slikara tamiškog Banata“, objašnjava sveštenik Hrama "Sveti Nikolaj" u EčkiGoran Bolosan.

Brojne znamenite ličnosti posetile su u prošlosti ovaj hram. Među njima i kralj Petar Prvi, Uroš Predić i Mihajlo Pupin, a legenda kaže da ga je pre pogibije u Sarajevu posetio i Franc Ferdinand.

Crkva je danas u lošem stanju pa je potrebna njena rekonstrukcija kako bi i dalje svojom lepotom privlačila brojne turiste iz celog sveta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво