Karavan prijateljstva spaja Srbe od Soluna do Kranjske Gore

U Valdanju, u italijanskoj regiji Veneto, živi više od 5.000 Srba iz Lebana, Medveđe i Bojnika. O snažnim vezama sa maticom, svedoči i škola na maternjem jeziku koju su nedavno organizovali. Karavan prijateljstva sa juga Srbije prešao je skoro 3.000 kilometara, i pored Valdanja, obišao je i Austriju i Sloveniju.

Srdačni susreti rođaka i prijatelja, pozdravi, evociranje uspomena. Svaki dolazak u gradić Valdanjo nedaleko od Vićence, za ljude sa juga Srbije iz Lebana, i Medveđe, nešto je posebno. Osećaju kao kod kuće. 

U Valdanju odnosno u celoj regiji Veneto živi oko pet hiljada Srba, a dolazak zemljaka je pravi praznik.

Srpska kulturna zajednica „Sveti Sava“ osnovana je 2011. godine. Od ove godine uspeli su da organizuju i časove srpskog jezika.

„Naša zajednica je srpska zajednica i ima za cilj da očuva kulturu da očuva tradiciju i da to prenesemo na našu decu“, rekao je Aleksandar Janković iz Srpske kulturne zajednice „Sveti Sava“.

„Ovde su već tri generacije, ovde se rađaju ljudi, odnosno rađaju se deca i mi smo došli da vidimo kako lokalne samouprave kako privrednici mogu da pomognu našoj dijaspori“, izjavio je Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore u Leskovcu.

Pored Valdanja, entuzijasti na četiri točka sa juga Srbije već godinama prepoznatljivi po svojevrsnom karavanu prijateljstva.

Prešli su Alpe na više od 2.000 metara nadmorske visine, obišli Tirol kao i najatraktivnije skijaške centre u Sloveniji. Svuda su srdačno dočekani i svuda su sretali naše ljude.

Karavan prijateljstva sa juga Srbije prešao je skoro tri hiljade kilometara. Još jedno nezaboravno iskustvo je i još jedna prava promocija Srbije od Soluna i Kajmakčalana do Kranjske Gore, Planice i Valdanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи