Veronauka slavi punoletstvo – preležala je dečje bolesti

Pre osamnaest godina, na današnji dan, veronauka je kao predmet ponovo uvedena u škole. Patrijarh Pavle i premijer Zoran Điniđić su tada u beogradskoj školi "Kralj Petar Prvi“ otvorili prvi čas veronauke.

Patrijarh Pavle je učenicima u beogradskoj školi rekao pre 18 godina da je uzbuđen zbog ove novine u obrazovanju.

"Dragi učenici, ja sam uzbuđen ovoga časa jer sam i ja bio u klupi kao i vi danas pre osamdeset i više godina", rekao je patrijarh Pavle.

Zoran Đinđić je tada istakao da niko nije prisiljen da ide na veronauku: "Niko nije prisiljen da svoju decu šalje na veronauku, ali ne treba prisiliti ni ljude da odustanu od te mogućnosti“, naglašavao Zoran Đinđić.

Te godine mnogima se nije svidela ideja o veri, i to u školi. Prvim časovima prethodile su sednice, rasprave, nuđenje ostavki.

I dok je Crkva tvrdila da veronauka doprinosi moralnoj i duhovnoj obnovi društva, protivnici su smatrali da se nisu stekli uslovi za ponovno slušanje veronauke.

Uprkos svemu tome, đaci su te 2001. godine prve verske lekcije slušali posle 55 godina.

Od ponovnog rođenja do punoletstva verska nastava u Srbiji prešla je dug put.

"Bilo je dosta pritisaka da se verska nastava ukine kao program“, istakao je Stevan Jovanović, veroučitelj u Petoj beogradskoj gimnaziji.

"Ono što je često navođeno kao argument jeste da je to nastava koja indoktrinira decu – ja odgovorno tvrdim da indoktrinacije nema. Mi se trudimo da deci ponudimo određeno iskustvo koje Crkva ima, i da ih podstaknemo da sami o tome razmisle”, rekao je Jovanović.

Nema udžbenika 

Procenjuje se da o religiji na časovima razmišlja više od pola miliona dece. Nov nastavni plan i program imaju, ali ne i udžbenike.

"Uporno i sistematski radili smo na pripremi novih udženika koji su u povoju i koji treba da se štampaju i verujem da će od septembra, ako ne za sve razrede osnovne i srednje škole onda makar za neke određene razrede prvi i peti razred osnovne škole i prvi razred srednje škole, biti štampani", rekao je protojerej stavrofor dr Dragomir Sando, predsednik Odbora za versku nastavu i profesor Bogoslovskog fakulteta.

Osim udžbenika, veronauka i oko 2.000 veroučitelja imaju još muka u Srbiji. Skoro stotinu svršenih teologa čeka ovaj posao.

"A to je da se popravi i dopuni status veroučitelja, da nisu svake godine na određeno vreme, da se verska nastava obavezno ocenjuje, nije najsrećnije rešenje ali se jedino tako može podići kvalitet. Mogu da kažem da je procenat verske nastave oko 75 odsto po eparhijama“, rekao je protojerej stavrofor dr Dragomir Sando.

Prema njegovom mišljenju, potrebna je bolja edukacija samih nastavnika.

"Mi imamo iskustvo od 18 godina u školi, radimo i, ono što je dobro, fakultet je pre četiri godine počeo studente, svršene studente Bogoslovskog fakulteta da dovodi kod nas na praksu, tako da je njihova startna pozicija mnogo bolja nego što je bila naša pre 18 godina", istakao je veroučitelj Stevan Jovanović.

Posle 18 godina teolozi kažu: odluka da se vera vrati u škole bila je ispravna. To dokazuje i broj dece koji najčešće uče o pravoslavlju, a pravo na versku nastavu dobilo je sedam tradicionalnih verskih zajednica i crkava.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво