Holandsko ratno vazduhoplovstvo oštetilo svoj prvi „F-35A“ odmah po sletanju u bazu

Svečani doček prvog operativnog borbenog lovca „F-35A“ Džoint-srtajka, koji je kupilo holandsko ratno vazduhoplovstvo, pretvorio se u potpuni fijasko jer su vatrogasci zaduženi za pozdrav umesto vodenim topovima, avion isprskali korozivnom penom za gašenje požara.

Vozila vatrogasne jedinice u vazduhoplovnoj bazi koji je trebalo da pozdrave vodenim topovima dolazak nevidljivog lovca, morali su tokom dana da reaguju na vanrednu situaciju koja je zadesila jedan F-16. Nažalost, vatrogasci su zaboravili da vrate cevi sa vodom za ceremoniju dočeka „F-35A“.

Kada je tačno u pedviđeno vreme, avion sleteo u vazduhoplovnu bazu Leuvarden, rulao je po pisti kroz ukršteni mlaz koji je dolazio sa vatrogasnih vozila, ali to nije bila voda, već pena za gašenje požara.

Zvanični izveštaji ne pominju da se dogodio bilo kakav incident. Odbor za doček u kome je bilo dosta vladinih zvaničnika oduševljeno je pozdravio pilota Jana Najta, komandanta 323 eskadrile za testiranje, kada je izašao iz pilotske kabine aviona.

Dok je avion odvožen u hangar, deo pene je usisan i u motore. Do sada se dešavalo da avioni budu u kontaktu sa penom za gašenje požara, ali to nije ostavljalo posledice na rad motora. Međutim „F-35A“ je „nevidljivi“ avion i obložen je veom osetljivim premazom koji odbija radarske signale, a koje može da ošteti vatrogasna pena.

Holansko ratno vazduhoplovsto ima još osam lovaca Džoint-strajk, ali se oni još uvek nalaze u Sjedinjenim Državama, gde se obučavaju budući piloti.

Inače, Holandija ima nameru da kupi još 46 lovaca „F-35A“. Ugovor o kupovini aviona pete generacije vredan je pet milijardi evra i predstavlja najveću kupovinu oružja u istoriji Holandije, o kojoj se u parlamentu raspravljalo skoro čitavu deceniju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара