Posle tri decenije renoviranja, raskošno zdanje antičkog Rima otvoreno za posetioce

U Italiji je za posetioce otvorena jedna od najraskošnijih kuća iz rimskog doba, čije je renoviranje trajalo duže od tri decenije. Kuća „Dvestagodišnjice“ nalazi se u čuvenom arheološkom parku Herkulanum.

Trospratno zdanje otkriveno je 1938. godine, na dvestotu godišnjicu početka arheoloških iskopavanja koje je započela još burbonska monarhija, pa je po tome i dobilo ime. Tada je otkopan i Herkulanum, primorski grad koji je nestao prilikom erupcije Vezuva 79. godine. Prema legendi, osnovao ga je Herkul, a na njegovom mestu sada stoji grad Erkolano.

Kuća godinama nije održavana i nalazila se u lošem stanju. Bila je van očiju javnosti sve dok se na projektu obnove nisu nisu udružili lokalne vlasti Herkulanuma, Konzervatorski projekat i Getijev institut za konzervaciju.

„To je važan poduhvat jer je kuća bila zatvorena 35 godina. Ona je pravi biser u Herkulanumu, a otvaranje je važno za oživljavanje ovog mesta, za nasleđe koje je jedinstveno na svetu“, smatra Lesli Rejner, glavni konzervator iz Getijevog instituta za konzervaciju.

U trospratnoj kući mozaici ukrašavaju obod bazena u centralnom delu, a divne freske ukrašavaju zidove. Uz zid je i mermerni sto postavljen tako da savršeno hvata zrake sunca.

„Još radimo ali smo želeli da turistima omogućimo obilazak. Završni radovi trajaće još nekoliko meseci. Ali za nas je važno ovo mesto koje je bilo zaboravljeno za ceo svet. Trebalo bi da ostane u kolektivnom sećanju“, napominje Džejn Tomson, supervizor konzervatorskog projekta Herkulanum.

Kuća „Dvestagodišnjice“ je objekat od 600 kvadratnih metara i pretpostavlja se da je pripadala osobi sa važnom pozicijom u tadašnjem društvu. Ima zaseban izlaz na glavnu ulicu, a krasi je i unutrašnje dvorište sa ostacima ružinog grmlja.

Arheolozi će nastaviti restauraciju u nadi da će, zahvaljujući ostacima ovog zdanja, doći do još dragocenih podataka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара