Otvorene 7. CISM svetske vojne igre u Kini

U kineskom gradu Vuhanu otvorene su 7. CISM svetske vojne igre. Igre je otvorio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping, koji je na sastanku sa zvaničnicima CISM i nacionalnim predstavnicima država učesnica izrazio očekivanje da će moć sporta biti i most komunikacije među različitim kulturama i okupiti zajedno narode u jedno srce mira.

Tokom narednih 10 dana 9.308 vojnih sportista iz 109 država članica Međunarodnog saveta za vojne sportove – CISM takmičiće se u 27 disciplina na rekordnih 329 sportskih događaja.

Srbiju će predstavljati 41 takmičar u 10 disciplina, rvanju, tekvondu, orijentiringu, džudou, boksu, plivanju, atletici, padobranstvu, streljaštvu i triatlonu.

Svi naši takmičari su dobro i motivisani su da daju sve od sebe, boreći se za medalje za Srbiju i Vojsku Srbije. Konkurencija jeste velika, ali Vojska Srbije uvek ide na pobedu.

CISM svetske vojne igre zbog velikog broja učesnika i broja disciplina nazivaju i vojne olimpijske igre. To je potvrdila i današnja svečanost otvaranja igara sa rekordnim brojem takmičara koji su prodefilovali Centralnim sportskim centrom grada domaćina, a kulturno-umetnički program bio je istinski multimedijalni doživljaj sa porukama za mir širom sveta i atraktivnim paljenjem olimpijske vatre.

U Olimpijskom selu u Vuhanu takođe na svečan način podignute su zastave svih država učesnica ovogodišnjih igara.

Međunarodni savet za vojne sportove (CISM) formiran je 18. februara 1948. u Nici na temeljima ideje o uspostavljanju mirnog i bezbednog sveta i misijom da se pripadnici oružanih snaga širom sveta bore i nadmeću na sportskom umesto bojnom polju.

Filozofija i ideali organizacije ugrađeni su u zvanični slogan CISM – „Prijateljstvo kroz sport“. CISM trenutno uključuje vojni sport 138 zemalja sveta, a Republika Srbija primljena je kao njegova 127. članica na 58. Generalnoj skupštini i Kongresu, 15. maja 2003. u Dubaiju, sa ciljem da participira u održivom razvoju svetskog mira i unapređivanju međuarmijske saradnje, poverenja i pomirenja u regionu i svetu kroz sport.

Od učlanjenja Srbija 2003. godine, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbiji učestvovali su na više od 150 aktivnosti iz programa CISM, od kojih su najznačajniji nastupi na svetskim vojnim igrama u Kataniji (Italija, 2003), Hajderabadu (Indija, 2007), Rio de Žaneiru (Brazilu, 2011) i Mungjangu (Južna Koreja, 2015. godine).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се