„Fića fest“, prilika da nacionalni oldtajmeri pokažu šta i dalje mogu

Na današnji dan 1955. godine, u Kragujevcu je počela proizvodnja „fiće“, a tim i razvoj auto-industrije u tadašnjoj Jugoslaviji. Iako se od 1985. godine ne proizvodi, za mnoge je ostao omiljeno vozilo kojeg se ne odriču. Ljubitelji popularnog „fiće“, iz zemlje i regiona, svake godine okupljaju se u Kragujevcu, na tradicinalnom „Fića festu“ i tako čuvaju uspomenu na njega.

Popularni „fijat 600“ celu naciju je stavio na točkove. Bio je to automobil za sve – radnike, poljoprivrednike, profesore. U tadašnjoj „Zastavi“ radilo se danononoćno. Dnevno je sa traka silazilo oko 400 vozila.

O „fići“ su snimani filmovi, o njegovom šarmu pisala je štampa. Bio je prvi automobil većine Jugoslovena, Pošte, Policije i drugih službi.

Njemu u čast, Kragujevačko udruženje ljubitelja „fiće“ organizuje tradicionalni „Fića fest“. To je i prilika, da nacionalni oldtajmeri, kabrioleti, trkački automobili, prerađeni, našminkani, doterani, zablistaju kao momci u najboljim godinama.

Ponosni vasnici iz celog regiona, ljubomorno čuvaj recept njegove dugovečnosti.

„Moj prvi auto, kad sam završio školu kupio sam ga, sa njim se družim i vozim ga i dan danas“, priča Petar Žarkov iz Pančeva. Risto Avramov iz Đevđelije ističe da je se ovi četvorotočkaši često nasleđuju.

Svojim mezimcem Beograđanka Branka Đurković stigla je do Atine, Trsta, Turske... Na Šanzelizeu svi se okreću za „fićom“, kao za „ferarijem“, kaže Dalibor Ignjatović.

Ako ste pomslili, da je „fića“ 64 godine posle početka proizvodnje, otišao u legendu, varate se. Mali, okretni auto, koji je doneo Kragujevcu epitet srpskog Detroita, još uvek vozi domaćim i inostranim putevima.

Ugovor o proizvodnji „fiće“ potpisali su pedsednik Tito i vlasnik „Fijata“ Đani Anjeli. Od 1955. do 1985. godine, proizvedeno je gotovo milion nacionalnih oldajmera.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво