Kakvo značenje ima misteriozna ploča nađena ispod beogradskog Pobednika

Pre nekoliko dana, pronađen je kamen na postamentu gde se, na Kalemegdanu, nalazila statua Pobednika. Iako neki smatraju da je u pitanju svojevrsna misterija, poznavaoci istorije Beograda imaju egzaktan odgovor.

„Godine 1927. i 1928, napravljen je deo koji je poznat kao Veliko stepenište, koje je nedavno rekonstruisano a postavljen je i Pobednik. Tada je bilo, a to smo zaboravili, u toku potpuno preseljenje svega što je ostalo na Starom groblju“, počinje priču novinar-istraživač Zoran Nikolić. 

„Znamo da je Novo groblje u Ruzveltovoj, Staro groblje je Tašmajdan. Pretekao im je značajan broj nadgrobnih ploča, sa kojima nisu znali šta bi. Te su ploče na kraju donete ovde, i napravljena je staza između tog pomenutog Stepeništa i donjeg dela na Kalemegdanu. Ja sam je u knjizi nazvao Staza bivših pokojnika, iako je malo teže biti bivši pokojnik. Slova sa nadgrobnih ploča su okrenuta licem ka tlu i tako je nastala ta staza. Obilje materijala je bilo onome koje pravio spomenik, i na kraju zbog tog ravnog dela, koji nije bio baš Bog zna kakav, uzeo jedan uglačani koji će biti sasvim adekvatan i eto nama priče“, objasnio je Nikolić. 

Nikolić je dodao da su i jedan deo Kosovske ulice u Beogradu, kao i staza između Crkve Svetog Marka i Ruske crkve, popločani takođe nadgrobnim pločama.

Inače, u Smederevu, gde se vrši restauracija Pobednika, danas je bio dan otvorenih vrata. Interesovanje građana je bilo veliko.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво