Borneo – džungle kao izvor života i ljubazni meštani koji vole ples

Prva srpska ekspedicija na Borneo u Maleziji trajala je dve nedelje. Član ekipe bio je i novinar RTS-a Dragoslav Gogić, koji će svoje iskustvo pretočiti u dva dokumentarna filma.

Sabah je jedna od 13 država koje čine Maleziju. Glavni grad je Kota Kinabalu sa oko 600.000 stanovnika. Izlazi na Južno kinesko more i polazna je tačka za uspon na najviši vrh jugoistočne Azije – Louspik.

Član prve naše ekspedicije koja je krenula put uspona, novinar RTS-a Dragoslav Gogić, koji kaže da su na njega, osim planina i grada Kote Kinabalu, najveći utisak ostavili ljudi, njihov tradicionalni ples i ljubaznost.

„Pošto smo mi bili prva grupa na Borneu iz Srbije, oni su posebno za nas plesali“, rekao je Gogić.

Kaže da je imao prilike i da snimi jednu svadbu, gde je na licu mesta video spoj tradicionalnog i modernog.

Govoreći o prirodnim lepotama na Borneu, navodi da su džungle nešto posebno i da su u tom području izvor života.

„Oko 5.000 biljnih i životinjskih vrsta je zaštićeno. Mnoge su endemske kao što je cvet raflesija, koji je najveći pojedinačni cvet na svetu i raste samo na Borneu. Imali smo sreće da odemo do jedne džungle blizu Južnog kineskog mora gde smo videli endemske vrste majmuna...“, ispričao je Dragoslav.

Uspon na Louspik, koji je visok 4.095 metara, trajao je dva dana.

„To je težak uspon, potrebno je sa 1.800 metara doći prvo do planinarskog doma na 3.200 metara, a zatim se noću ide pod lampama na sam uspon, taj završni uspon. Granitna je planina i jako teška za uspon, naročito kada pada kiša“, ispričao je Gogić.

Dodao je da rendžeri izdaju tek 120 mesta dnevno, koliko ima mesta u planinarskom domu, i da je najteže sići sa 4.100 metara na nivo mora.

Opširnije o putovanju prve srpske ekspedicije na Borneo, gledaoci će moći da vide u dva dokumentarna filma, krajem godine na programima RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво