Bivši Nasin naučnik tvrdi da je 70-ih otkriven život na Marsu

Gilbert Levin, glavni istraživač u Nasinom eksperimentu u okviru kojeg su na Mars poslate sonde „Viking“ 1976. godine, objavio je članak u naučnom časopisu „Sajentifik Amerikanu“ (Scientific American) tvrdeći da su pozitivni rezultati eksperimenta dokaz života na Crvenoj planeti.

Eksperiment je osmišljen da testira marsovsko zemljište za organsku materiju. „Čini se da smo odgovorili na to pitanje“, navodi Levin u članku.

U okviru eksperimenta, „Viking“ je postavio hranjive sastojke u uzorke zemlje sa Marsa. Da je postojao neki oblik života, potrošio bi hranu i ostavio iza sebe gasne tragove svog metabolizma, koje bi senzori otkrili.

Da bi potvrdili da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon iskuvavanja uzorka - što bi sasvim sigurno bilo smrtonosno. Ukoliko bi reakcija bila izmerena u prvom uzorku, a ne u drugom, to bi značilo da su se u prvom odigrale određene biološke reakcije.

Baš to se i desilo, tvrdi Levin.

Međutim, drugi eksperimenti nisu uspeli da otkriju organski materijal, a Nasa nije uspela da ponovi rezultate u laboratoriji, pa su zbog toga odbačeni prvobitni pozitivni rezultati, kao lažno pozitivni, odnosno podvedeni su kao rezultat neke nepoznate hemijske reakcije umesto kao prisustvo vanzemaljskog života.

„Nasa je odlučila da je pronađena supstanca koja imitira život, a ne život. Neobjašnjivo, 43 godine nakon lansiranja Vikinga, nijedna naredna Nasina sonda poslata na Mars nije nosila instrumente za otkrivanje života“, ističe Levin.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 16. okt 2019, 21:22) - Знам знање! [neregistrovani]

Сигуран сам да на Марсу нема живота,

код оволиких с Марса палих!...

(utorak, 15. okt 2019, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

Kako da ne?

Kod nas postoji jedna poslovica:"K'o da si pao sa Marsa",sto bi moglo znaciti da na Marsu ima ljudi od kojih poneki padne na Zemlju.

(utorak, 15. okt 2019, 19:35) - anonymous [neregistrovani]

Clanak

Članak postavlja hipotezu koju je praktično nemoguće osporiti zato što eksperiment nije moguće ponoviti, a s obzirom na to ovakav rezultat nije dostojan ni pomena, a kamoli objave u scientific American casopisu.

(utorak, 15. okt 2019, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

ako na marsu zive neki indijanci

trebalo bi sve da ih kolonizuju i po mogucnosti nas ubede da nikad nisu postojali