Si-En-En: Mnogi više ne postoje, ali je „Er Srbija“ izdržala

Jedna od najvećih globalnih medijskih mreža Si-En-En, u tekstu koji prenosi i na naslovnoj stranici svog portala, izdvojila je najstarije svetske avio-kompanije i tom prilikom dala veliki prostor i srpskom nacionalnom avio-prevozniku uz osvrt o osnivanju i razvoju.

Navodeći da u godini u kojoj industrija proslavlja vek postojanja, mnoge kompanije nisu preživele, Si-En-En podseća na kompanije koje i danas posluju. Tako se „Er Srbija“ našla na osmom mestu najstarijih avio-kompanija na svetu.

U tekstu se podseća da je godina osnivanja 1927. i predstavlja kako je izgledao životni put sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji je prošle godine prevezao dva i po miliona putnika i leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

„Er Srbija“ potiče od nekoliko avio-kompanija koje su bile nacionalni prevoznici Jugoslavije, počevši sa „Aeroputom“ u 1927. i „Jat ervejzom“ iz 1948. godine.

U godinama Hladnog rata, JAT je razvio široku saobraćajnu mrežu, sa opremom uvezenom kako iz istočne tako i iz zapadne Evrope, u skladu sa pozicijom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje.

Posle raspada Jugoslavije, JAT je postao nacionalni prevoznik Srbije.

Godine 2013, „Etihad“ je otkupio 49 odsto udela u kompaniji, koja je zatim započela veliki proces rekapitalizacije i promene imena kojim se transformisala u „Er Srbiju“.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво