I penjanje uz stepenice može biti hobi

Da je penjanje uz stepenice dobro za zdravlje, znamo odavno, ali da je nekome to način života, ne čujemo baš često. Upravo to je hobi osamdesetogodišnjem Miroslavu Petroviću, bivšem jugoslovenskom diplomati, koji najviše svetske građevine obilazi peške.

Stepenik po stepenik, Miroslav Petrović krenuo je u treći pohod na vrh Avalskog tornja. Pet stotina sedamdesetpet stepenika je savladao za 11 minuta i 59 sekundi.

„Sa godinama vreme se malo povećava, sad je oko 20 i nešto sekundi više nego prethodni put pre tri godine. Gde god mogu penjem se – od Barselone do Pariza, Konga, Johanesburga. Rekord mi je u Šangaju hotel 'Grand Hajat', 88 spratova, 1.932 stepenika za 44 minuta“, ističe Miroslav Petrović, bivši ambasador Jugoslavije u Angoli i Kongu.

Nažalost, ne može se baš svuda. Neostvarena želja mu je, kaže, Burdž Kalifa u Dubaiju. Ipak, na listu osvojenih građevina, upisao je jednu za mnoge nedostupnu.

„To sam uspeo u Kinšasi. U Žekamin zgradi ne dozovljavaju da se popenješ. Malo sam eskivirao i uspeo da se popenjem, a drugima ne daju. U Kini, teško sam dobio dozvolu, sumnjali su nešto. Nisam terorista i potpisao sam izjavu na svoju odgovnornost da se penjem i pustili su me. Popeo sam se i sišao pešice. Iskontorlisali su me na svakih 10 spratova bila je bezbednost da vidi šta to radim“, navodi gospodin Petrović.

Kada je u Angoli gde inače živi, svaki drugi dan, Miroslav se penje uz tri najveće zgrade u Luandi. Priseća se i otkud strast prema pešačenju.

„Ja sam inače đak pešak, od mog sela do škole bilo je 15 kilometara. Za devet godina prošao sam 42.500 kilometara peške“, dodaje bivši ambasador.

Miroslav nikada ne miruje, pa će već u ponedeljak otputovati u Pariz gde ga po 16. put dočekuju stepenice Ajfelovog tornja. Plan mu je da do kraja godine stigne i do Azije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво