Zbog sira, ali bez vojne muzike

Beograd je ovog vikenda domaćin „Balkan čiz festivala“ koji se održava u Domu omladine. Posetioci su mogli da probaju više od 300 sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a na posebnim prezentacijama biće predstavljeni i sirevi iz Francuske, koja je ovoga puta – gost domaćin. Pobali smo sir sa voćem, ali i sa čokoladom.

Na festivalu je predstavljeno više od stotinu retkih, neobičnih i jedinstvenih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i drugih zemalja.

Više od 50 izlagača ponudilo je proizvode obogaćene orasima, mekinjama od spelte, medom, sremušom, mirođijom, renom, čilijem i slaninom.

Posetioci mogu da uživaju i u uparivanju sireva sa vrhunskim vinima, delikatesima, začinima i voćem. Ove godine atrakcija su poslastice od sira.

„Posetioci ovde mogu da steknu i nova znanja o ovoj namirnici na predavanjima i radionicama. U čast jubileja festivala posebno je predstavljen pirotski kačkavalj. Nastavnici i učenici srednje mlekarske škole 'Dr Obren Pejić' iz Pirota na licu mesta demonstriraju pravljenje mladog kačkavalja“, objašnjava Ljiljana Janjić iz „Dućana sira“.

Želja organizatora je da dostignu nivo nekih svetskih festivala sireva. U Velikoj Britaniji na primer, više od 110 godina održava se ovakav festival na kome oko 1.000 proizvođača prikazuje oko 5.000 vrsta sireva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи