Robot-policajac sa performansama strašila u polju

Pre nekoliko meseci, javnosti Kalifornije predstavljen je robot-policajac. Tada je najavljeno da će „HP RoboCop“, koji ima i profil na „Tviteru“, patrolirati, ali i da će pomagati građanima ako žele da prijave zločin.

Posle izvesnog perioda uhodavanja, robot, koji je najavljivan kao „vrsta Robokapa“ preuzeo je „nadležnosti“ i počeo da patrolira u Hantington Parku u Kaliforniji. 

Robot-policajac, koji zapravo više liči na R2D2, nego na Aleksa Marfija, međutim, pao je na prvom ispitu.

Pošto je jedna žena, koja je bila svedok tuče, pritisnula taster za uzbunu, robot-policajac nije, kao što je bilo očekivano, kontaktirao policiju.

„Pritisnula sam dugme za pomoć, a robot mi je odgovorio : 'Odstupite!' Ponovo sam pritisnula dugme, a robot je počeo da emituje zvuke sirena, bez prestanka“, rekla je žena za En-Bi-Si njuz.

Umesto da na bilo koji način pomogne, robot je potom samo nastavio da se kreće svojim unapred programiranim putem, povremeno zastajući da bi poručio posetiocima: „Molim vas, čuvajte park čistim“.

Zaključeno je da robot uopšte nije povezan sa lokalnom policijom, a poziv za pomoć, koji je uputila žena pritiskom na taster, stigao je zapravo – kompaniji „Najtskop“, koja je robota kreirala.

„Zadatak robota se više odnosi na psihički nivo, odnosno njegova uloga je da svojim prisustvom odvrati ljude od kriminalnih radnji, a ne da se sa tim ljudima bori“, rekla je Stejsi Stivens, potpredesnica kompanije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво