Pobednik, budni čuvar Beograda, ide na zasluženi odmor

Pobednik je pažljivo skinut sa pijedestala prvi put od svečanog postavljanja 1928. godine. Vreme je ostavilo traga i na ovoj veličanstvenoj bronzanoj skulpturi, zbog čega su rekonstrukcija i restauracija neophodne. Očekuje se da će Pobednik na Kalemegdan biti vraćen u februaru naredne godine.

Posle više od 91 godine bdenja nad Beogradom, Pobednik je privremeno skinut sa postolja na Kalemegdanu radi restauracije koja mu je preko potrebna. Svedok je burne istorije, što potvrđuje čak 30 rupa od metaka uočenih tri-de skeniranjem.

Demontaža spomenika je počela oko 11 časova. Statua je skinuta i postavljena na vozilo prilagođeno za njegov transport. Građani koji su želeli izbliza da vide Pobednika to su mogli da urade u periodu od 13 do 15 sati. Posle toga je konvoj krenuo put Smedereva.

Restauracija nakon više od devet decenija je istorijski događaj, ali i veoma emotivan čin za mnoge.

„Radovi su počeli još 2. septembra. Ono što je zanimljivo za građane jeste da će danas, posle 91 godine, Pobednik nakratko biti sklonjen sa ovoga mesta. Danas će skulptura biti spuštena i prevezena u Smederevo", navodi Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Posle toga, prema njenim rečima, sledi restauracija koja je poverena Zoranu Kuzmanoviću, jednom od naših najpoznatijih vajara.

„U februaru, nakon što bude završena restauracija, očekujemo da ćemo ga vratiti na mesto gde zaista pripada. Treba naglasiti da ovo radi Zavod za zaštitu spomenika kulture, ustanova koja već 60 godina vredno radi na čuvanju nepokretnog kulturnog nasleđa Beograda“, ističe Olivera Vučković.

Direktorka Zavoda napominje da restauraciju izvode vrhunski i iskusni stručnjaci, pa zbog toga ne treba brinuti, već imati poverenja da će sve proteći u najboljem redu.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda redovnim ispitivanjem stanja spomenika Pobedniku primetili su da je 2018. u odnosu na dve godine ranije, oštećenje povećano.

Radovi na rekonstrukciji i restauraciji spomenika Pobedniku podrazumevaju: ispitivanje stanja bronzane skulpture i stuba, statičku sanaciju, restauraciju, konzervaciju kamene obloge, stuba i postamenta.

Autor projekta rekonstrukcije i restauracije spomenika Pobednik je arhitektica Nevenka Novaković.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво