Tužba za „Fortnajt“ – igricu koja izaziva zavisnost kao kokain

Roditelji dečakâ od 10 i 15 godina odlučili su da tuže „Epik gejms“ zbog najpopularnije igrice „Fortnajt“ jer izaziva zavisnost. Advokatska kancelarija „Kaleks legal“ iz Montreala, koja zastupa dečake, igricu „Fortnajt“ upoređuje s kokainom i navodi kako podstiče lučenje dopamina u mozgu ranjivih mladih ljudi koji zato postaju zavisni od igranja, prenosi Si-Bi-Si.

Advokat Alesandra Espozito Čartrand smatra da ima dovoljno dokaza za pokretanje slučaja. Pozvala je roditelje koji misle isto da se pridruže.

Zahtev za odobrenje kolektivne tužbe protiv „Epik gejmsa“ predat je sudu u Montrealu, a oslanja se na slučaj Quebec Superior Court iz 2015. godine, u kome je presuđeno da su duvanske kompanije krive jer nisu upozorile svoje potrošače na opasnosti od pušenja.

Prema rečima advokatske kancelarije "Čartrand", „Epik gejms“ je uz pomoć tima psihologa igricu učinio opasno zavisnom kod igrača i takvu su je plasirali na tržište, s ciljem da privuku što više dece. Kada nešto izaziva zavisnost, dužnost je kompanije da o tome obavesti korisnike, što su u ovoj kompaniji navodno propustili. 

Tako roditelji koji su odlučili da tuže Fortnajt nikada svojoj deci ne bi dozvolili da ga igraju da su znali za moguće posledice, odnosno da izaziva zavisnost.

U uslovima korišćenja na koje pristaju svi igrači Fortnajta, „Epik gejms“ je probao da se delimično zaštiti od pristiglih optužbi, ali u „Kaleks legalu“ smatraju kako to u Kvebeku neće značiti ništa zbog zakona koji obavezuje kompanije da o potencijalnim rizicima svojih proizvoda obaveste korisnike. Iz Gejmsa se još nisu oglasili povodom slučaja.

Moguće je da će se još ovakvih tužbi pojaviti i u drugim delovima sveta. Za to vreme "Fortnajt betl rojal" je i dalje besplatan i jedna je od najpopularnijih igara na svetu, sa više od 125 miliona igrača.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 10. okt 2019, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

Ko je kriv?

Deca postaju zavisna od igrica jer im to roditelji dopustaju. A krivicu mogu da snose samo roditelji i niko vise. U danasnje vreme roditeljima je lakse pustiti dete da satima igra igrice nego
da se njima bave. Nista tu kompanije nisu krive. Ko odredjuje kada i koliko ce moje dete igrati igricu? Naravno ja, kao roditelj i zato snosim punu odgovornost za to. Lakse je krivicu prepisati drugom nego priznati da si ti uzrok problema.

(četvrtak, 10. okt 2019, 04:21) - Igor Gavran [neregistrovani]

Zavisnost od igara

Ima istine, sigurno da nije zavisnost kao od narkotika, ali nije ni naivno. Ja sam tri godine bio zavisnik od jedne igrice i jedva sam prestao da igram. U zivotu nikada nisam igrao pre toga, poceo sam iz dosade i nisam mogao da prestanem. Igrao sam po ceo dan. Nakon prestanka, imao sam postapstinencijalne krize i nocne more mesecima. I dan danas se uznemirim i ponekad pozelim da je ponovo igram. Mnogo omladine popusti u skoli i propadne na fakultetu zbog igrica. Mnogi brakovi se razvedu zbog igrica. Mislim da bi rezultati jedne ozbiljne studije na blizancima (jedan igra igrice, drugi ne igra) dali porazavajuce rezutate.

(sreda, 09. okt 2019, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

Svasta

Jadni roditelji, oni kupe deci Nintendo koji se reklamira kao sredstvo za ucenje i sveopsti razvoj, kad ono obicna prevara, kompanije primoravaju decu da igraju neke igrice, roditelji bespomocni.

(sreda, 09. okt 2019, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

ma da...

cuj kokain , naj manje je dva puta jaca od heroina...jedna partija odigrana i navucen si ko carapa na nogu...

(sreda, 09. okt 2019, 18:10) - anonymous [neregistrovani]

eto....

ma da, sad bi da uzmete novac onako bez preznojavanja...ko vam je decu tuko po usima da igraju igrice, roditelji kupuju skupe konzole, kompjutere i placaju im sve i sad bi da ih tuze..pa niko vas nije tero da kupujete komjutere i xbox-ove,sp i ko zna sta sve i da igrate igrice...pazi to , dete mu ima 10 godina , roditelji kupe sve naj bolje za svoju decu od konzola, komjutera, tastatura , miseva .slusalica , znaci ono sve za gejmere i sad kao podnose tuzbu protiv tamo neke kompanije koja je napravila nekakvu igru...koja glupost...i ja sam mom sinu kupio konzolu xbox i igrao je tu igru oko godinu dana i prestao je i sta sad treba da ih tuzim...to je moja greska sto sam mu kupio a ne tako neke igrice...