„Oktoberfest“ – osam miliona litara piva za šest miliona posetilaca

U Minhenu najveći svetski festival piva – 186. po redu „Oktoberfest“ broji poslednje ovogodišnje sate.

To što je krigla piva ove godine koštala 11 evra i 80 centi, 30 centi više nego protekle godine, nije sprečilo više od šest miliona posetilaca da tokom 16 dana boravi u Minhenu, na najvećem svetskom festivalu piva.

Za nešto više od dve nedelje popilo se više od osam miliona litara piva, a zarada je, kažu, negde oko 100 miliona evra samo na pivu. Kada se saberu noćenja i sve ostalo što su gosti potrošili, dolazi se do cifre od 400 miliona evra, koliko je Minhen prihodovao.

Razlog zašto je ovaj festival toliko popularan u svetu verovatno leži u tome što 16 dana zabava traje od ranih jutarnjih sati, pa sve do uveče. U tradicionalnim bavarskim nošnjama dolaze i muškarci i žene. Pije se pivo koje su nemačke pivare specijalno pripremile za ovaj festival. Uz to neizbežno idu i pereci i minhenske kobasice, te pečena piletina i pečeni bademi.

Prema preliminarnim procenama, pojelo se više od 200 hiljada pari kobasica, oko 175 hiljada komada kolenica, oko 440 hiljada komada piletine, a svi posetioci su ostavili više od hiljadu tona smeća.

Zanimljivo je da posle „Oktoberfesta" ostane čak 70 tona razbijenih krigli.

Nemci ne bi bili to što jesu da već sada nisu zakazali naredni Festival, 187. po redu, koji će biti od 19. septembra do 4. oktobra naredne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво