Džinovska britanska seizmička bomba teška 5,5 tona pronađena u Poljskoj

Vlasti na severozapadu Poljske planiraju evakuaciju oko 42.000 ljudi nakon što je pronađena ogromna britanska seizmička bomba iz Drugog svetskog rata u blizini luke Ščećin.

Bomba „tolboj“ (visoki dečak) teška malo manje od pet i po tona i dugačka šest metara pronađena je tokom radova na proširivanju kanala „Piast“ koji vodi do Ščećina.

Eksplozivna naprava je najveća neeksplodirana bomba ikada pronađena u Poljskoj, javlja AP.

„Naša analiza potvrdila je da se radi o britanskoj bombi 'tolboj'. Njih je koristila eskadrila Dambaster, koja je 16. aprila 1945. godine izvela napad na nemačku krstaricu 'Lucov', usidrenu u obližnjem kanalu“, naveo je pukovnik Gržegorc Levandovski iz Osme obalske flotile.

Prema njegovim rečima, ovo nije prva britanska bomba pronađena u kanalu.

„U avgustu smo otkrili pomorsku minu 'mark VI', a u julu mark 'IV'“, istakao je Levandovski.

Izuzetna razorna moć

„Tolboj“ su bile takozvane „bankerbaster“ bombe, osmišljene da uništavaju dobro oklopljene i utvrđene mete, poput bunkera, podzemnih postrojenja i velikih bojnih brodova.

Isprva je bilo planirano da ima deset tona, ali to nije bilo moguće logistički izvodljivo, pa je na kraju skoro prepolovljena težina, ali su bombarderi „lankaster“, čak je i za tako „smanjenu“ verziju, morali da budu prilagođavani da bi mogli da je nose.

Bila je dugačka 6,4 metra, prečnika skoro jednog metra i teška 5,4 tona. Aerodinamičnog oblika i ojačanog čeličnog kućišta, „tolboj“ je mogao da dostigne brzinu 1.210 kilometara na čas i probije čak pet metara armiranog betona. Pravio je krater 24 metara dubok i 30 metara širok.

Neki od primera uspešnog korišćenja „tolboja“ bili su uništenje postrojenja za sklapanje V-2 raketa „Kupola“ na severu Francuske u operaciji „Krosbou“ 24. juna 1944, kao i napad na tunel Somir dve nedelje pre toga kada su „tolboji“ probili brdo i eksplodirali u tunelu 18 metara ispod površine.

„Tolboji“ su korišćeni i u potapanju „Tirpica“, sestrinskog broda „Bizmarka“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво