„Dani ludaje“ – šampionski primerak ima 639,5 kilograma

Na „Danima ludaje“ u Kikindi oboren je rekord i u težini i u dužini ludaje. Za to nisu zaslužne samo pogodne vremenske prilike, već i primena agrotehničkih mera, kažu proizvođači.

Ovogodišnji rekorder Dušan Jankov iz Čuruga, sa ludajom od 639,5 kilograma, premašio je za 124,5 kilograma dosadašnji šampionski primerak. To je i dalje malo za evropske norme, kojima Jankov i ostali takmičari teže.

„Još uvek važeći rekord drži jedan dečko iz Belgije, kažem dečko jer nema još ni 30 godina. Odgajio je bundevu od, verovali ili ne, 1.195 kila. To je praktično duplo teže nego što danas vidimo ovde“, rekao je Dušan Jankov.

Najduži primerak je iz domaćinstva Milana Vučena iz Kikinde – 366 centimetara. Kaže, obezbedio joj je dovoljno vode i hlada, ali nije očekivao da će morati da joj pripremi i dodatni prostor.

„Skoro metar smo je ukopavali u zemlju, zato što ona visi. Ne možete to sad, ne možete gore da je pomerite. Nismo napravili dovoljno visoku konstrukciju“, ispričao je Milan Vučen.

U takmičenju za najdužu ludaju, sve su bile duže od tri metra i starog rekorda.

Ove godine su prvi put proglašeni pobednici i u rezbarenju ludaja, a prvo mesto osvojio je Saša Maleš iz Gospođinaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи