„Dani ludaje“ – šampionski primerak ima 639,5 kilograma

Na „Danima ludaje“ u Kikindi oboren je rekord i u težini i u dužini ludaje. Za to nisu zaslužne samo pogodne vremenske prilike, već i primena agrotehničkih mera, kažu proizvođači.

Ovogodišnji rekorder Dušan Jankov iz Čuruga, sa ludajom od 639,5 kilograma, premašio je za 124,5 kilograma dosadašnji šampionski primerak. To je i dalje malo za evropske norme, kojima Jankov i ostali takmičari teže.

„Još uvek važeći rekord drži jedan dečko iz Belgije, kažem dečko jer nema još ni 30 godina. Odgajio je bundevu od, verovali ili ne, 1.195 kila. To je praktično duplo teže nego što danas vidimo ovde“, rekao je Dušan Jankov.

Najduži primerak je iz domaćinstva Milana Vučena iz Kikinde – 366 centimetara. Kaže, obezbedio joj je dovoljno vode i hlada, ali nije očekivao da će morati da joj pripremi i dodatni prostor.

„Skoro metar smo je ukopavali u zemlju, zato što ona visi. Ne možete to sad, ne možete gore da je pomerite. Nismo napravili dovoljno visoku konstrukciju“, ispričao je Milan Vučen.

U takmičenju za najdužu ludaju, sve su bile duže od tri metra i starog rekorda.

Ove godine su prvi put proglašeni pobednici i u rezbarenju ludaja, a prvo mesto osvojio je Saša Maleš iz Gospođinaca.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 21. sep 2019, 22:57) - ooobuva2000karc [neregistrovani]

ooo

ooobnbuvaraimula

(subota, 21. sep 2019, 22:46) - anonymous [neregistrovani]

Prihrana

Mora da Su ih prihranjivali Mc Donaldsom (ala America) sa stereoidima.Kad budu provalili kije stereroide je Mc Donalds koristio momak iz Belgije imaju sanse da se upisu u Ginisovu knjigu rekorda.