Drevni „španski Stounhendž“ izronio posle suše

Nizak vodostaj u španskom rezervoaru Valjdekanjas otkrio je kameni spomenik, koji je star između četiri i pet hiljada godina.

Izuzetno toplo vreme stvorilo je uslove za sušu u nekim delovima Evrope, a jedan od njih je Španija, gde je manjak kiše izazvao glavobolje za poljoprivrednike.

Arheolozima, međutim, suša je omogućila da drevni megalitski lokalitet, poznat kao Dolmen Guadalperal, potpuno izroni iz veštačkog jezera od kada je poplavljen pre više pola veka.

Lokalitet se nalazi blizu grada Peraleda de la Mata i najčešće je potpuno potopljen vodom rezervoara Valjdekanjas, koji je napravljen tokom 60-ih godina za potrebe proizvodnje električne energije i snabdevanja lokalnog stanovništva pijaćom vodom.

Istovremeno, jezero je poplavilo neka naseljena područja oko reke Taho i Dolmen Guadalperal.

Skoro 60 godina lokalitet je bio pod vodom, mada se vrhovi kamenih stećaka videli u nekim toplijim godinama. Ovog leta, međutim, čitav megalitski spomenik oslobodio se svog vodenog kaveza.

Događaj je izazvao veliko interesovanje, pa veliki broj ljudi dolazi i obilazi drevni Dolmen Guadalperal, prenosi španski portal Lokal.

Lokalitet datira iz perioda između 2000. i 3000. godina pre nove ere, a sastoji se od 144 kamena, od kojih neki dostižu visinu od dva metra a na nekim su su ugravirani crteži zmija.

Kao i mnogo poznatiji Stounhendž, megalitski spomenik aranžiran je u kružnoj postavci. Stručnjaci smatraju da je imao dvojaku funkciju, kao religijski lokalitet, ali i kao trgovačko čvorište.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво