Drevni „španski Stounhendž“ izronio posle suše

Nizak vodostaj u španskom rezervoaru Valjdekanjas otkrio je kameni spomenik, koji je star između četiri i pet hiljada godina.

Izuzetno toplo vreme stvorilo je uslove za sušu u nekim delovima Evrope, a jedan od njih je Španija, gde je manjak kiše izazvao glavobolje za poljoprivrednike.

Arheolozima, međutim, suša je omogućila da drevni megalitski lokalitet, poznat kao Dolmen Guadalperal, potpuno izroni iz veštačkog jezera od kada je poplavljen pre više pola veka.

Lokalitet se nalazi blizu grada Peraleda de la Mata i najčešće je potpuno potopljen vodom rezervoara Valjdekanjas, koji je napravljen tokom 60-ih godina za potrebe proizvodnje električne energije i snabdevanja lokalnog stanovništva pijaćom vodom.

Istovremeno, jezero je poplavilo neka naseljena područja oko reke Taho i Dolmen Guadalperal.

Skoro 60 godina lokalitet je bio pod vodom, mada se vrhovi kamenih stećaka videli u nekim toplijim godinama. Ovog leta, međutim, čitav megalitski spomenik oslobodio se svog vodenog kaveza.

Događaj je izazvao veliko interesovanje, pa veliki broj ljudi dolazi i obilazi drevni Dolmen Guadalperal, prenosi španski portal Lokal.

Lokalitet datira iz perioda između 2000. i 3000. godina pre nove ere, a sastoji se od 144 kamena, od kojih neki dostižu visinu od dva metra a na nekim su su ugravirani crteži zmija.

Kao i mnogo poznatiji Stounhendž, megalitski spomenik aranžiran je u kružnoj postavci. Stručnjaci smatraju da je imao dvojaku funkciju, kao religijski lokalitet, ali i kao trgovačko čvorište.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 22. sep 2019, 02:01) - anonymous [neregistrovani]

Ostalo od drevnih Srba

Ima takvih krugova po Srbiji samo zarasli u travu

(subota, 21. sep 2019, 19:00) - anonymous [neregistrovani]

Hm

Slicno kao Kobeki Tepe u Turskoj. a sve mi to mirise na nas

(subota, 21. sep 2019, 14:23) - Stefan [neregistrovani]

Istorija

Prvo smo slagali kamenje nasumice pa u krug pa ih sad redjamo na gore. Čovek je idalje samo kamenjar najobicniji.