Palata „Lirija“ – španska umetnička riznica otvara vrata

Do sada su u palatu „Liriju“ mogli da uđu samo privatni gosti ili ljubitelji umetnosti spremni da se nađu na trogodišnjoj listi čekanja. Međutim, bivši dom vojvode od Albe, pripadnika jedne od najstarijih i najbogatijih aristokratskih kuća Španije, od sada će biti dostupan svima.

U neoklasičnom biseru su i slike Fransiska Goje, Dijega Velaskesa i Pitera Pola Rubensa, jedinstvena biblioteka sačinjena pored ostalog od pisama Kolumba i prvog izdanja Servantesovog Don Kihota.

„Kada posetilac uđe u palatu shvatiće da ovo nije običan muzej, već zdanje u kojem neko živi. Kolekcija slika je veoma čuvena, među najvažnijim na tlu Španije. Možete osetiti sav značaj istorije u trenutku kada uđete u palatu. Najvrednije slike će biti u više prostorija, ali su tu i tapiserije i nameštaj“, objašnjava Alehandro Romero Sančes Arihona, direktor Odeljenja za kulturu pri Fondaciji kuće Alba.

Palata „Lirija“ je treća koju porodica Alba otvara za javnost od 2016. godine u pokušaju da se očuva blago porodice. Zabranjeno je da se ono prodaje zbog istorijskog značaja za Španiju.

„Među najvažnijim slikama u zbirci koju imamo jesu portreti koje je naslikao Goja i Markiza Lazara, ali i dela Ticijana, Rubensa, Velaskesa, El Greka, Murilja, Mengsa. To je veoma značajna kolekcija“, navodi Arihona.

Kuća Alba datira iz 15. veka, bogatstvo porodice se procenjuje na između 600 miliona i tri i po milijarde evra. Palata „Lirija“ je i mesto gde je poslednja francuska carica, supruga Napoleona Trećeg, Marija Eugenija de Montiho, umrla u izgnanstvu 1920.

Vlasnici će dozvoliti grupama od po 20 posetilaca da uđu svakih 30 minuta kako bi obišli primelje i prvi sprat, po ceni od 14 evra. Na drugom spratu živi vojvoda Karlos Fic sa svojom porodicom. Taj deo palate je obnovljen pošto je pretrpeo velika oštećenja u bombardovanju tokom građanskog rata 30-tih godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво