Pab – pivo ili kviz? Zašto ne oba

Znate li kom planinskom vencu pripada najviši vrh Italije, šta je gingivitis i kako se zovu hipotetičke čestice brže od svetlosti? Ako ne znate, ne morate se vraćati u školu, znanje možete obnoviti u pab kvizu. U jednom kvizu oprobala se i ekipa RTS-a.

Našli smo se ispred Fizičkog fakulteta, ali ne da bismo na njemu polagali ispit. Ipak, bili smo na nekoj vrsti testiranja, jer se unutar fakulteta nalazi klub u kom se održava pab kviz. Ekipu RTS-a čine četiri člana: dve novinarke i kolege snimatelj i tonac.

Na Fizičkom fakultetu nas čeka Žarko, publici poznat i kao tragač u kvizu Potera. Sa njim se šalimo da je domaćin skupa.

A pošto naša ekipa prvi put učestvuje u jednom ovakvom kvizu prijavljujemo se pod nazivom „Debitanti“ i dobijamo počasno mesto u separeu. 

Kažu da separe donosi sreću. Naše je tik do voditelja kviza, odnosno Žarka. Iako može da deluje kao prednost protekcija nema.

Nakon što smo se smestili, pravimo strategiju i delimo oblasti. Na pitanja iz opšteg kulture odgovaramo svi, geografija pripada kolegi toncu, novinarka Višnja zadužena za film i  muziku, njena koleginica Jelena „pokriva“ istoriju, a snimatelju preostaje oblast večeri.

Kada smo podelili zaduženja, spremni smo za početak kviza. A potom smo odlučili da proverimo i kako stoje stvari sa konurencijom.

„Naša ekipa večeras se zove 'Preduzetnici'“, odgovara mladić dok okuplja svoju ekipu za početak takmičenja. Na pitanje da li je ovo prvi put da učestvuju odgovara da je on već iskusan takmičar, ali da je nekim njegovim saborcima ovo prvi pab kviz.

Pošto je i našoj ekipi prvi pab kviz jednu devojku pitamo da nas uputi u pravila takmičenja.

„Imamo različite oblasti u kvizu, pitanja idu redom po oblastima, na video-bimu ili televizoru se nalaze. Imamo kratko vreme da odgovorimo na to pitanje i zatim odmah ide sledeće. Može da se odabere jedna oblast da bude džoker, a poeni sa te oblasti se dupliraju“, objašnjava iskusna kvizašica.

Konkurencija promenljiva, ali uvek žestoka

A na koju oblast ulažu džokera pitamo ekipu koja važi za favorita.

„Recimo istorija. To sam i završio i to nam je recimo redovno džoker“, kaže jedan od takmičara.

Raspitujemo se i koliko je konkurencija opasna.

„Pa konkurencija je promenljiva, ali uvek žestoka. Tako da ima dosta kvalitetnih ekipa, dosta nas je učestvovalo u kvizovima Slagalica i Potera. Od naše standardne ekipe nas desetak, bar pola je učestvovalo u Poteri i isto toliko pobedilo“, predočava nam jedan mladić.

A pobedi se i mi nadamo. Kviz počinje, a evo i prvih pitanja.

„Šta se upalilo kod osobe koja pati od gingivitisa“, pita nas Žarko.

Naša ekipa ima spreman odgovor. A dok se raspravljamo da li su u pitanju desni ili zubi, toliko smo glasni da konkurencija može i od nas da sazna odgovor.

Dobro je krenulo, bar što se tiče opšteg obrazovanja. A evo kako je zvučalo i neko od narednih pitanja: kako se u teorijskoj fizici nazivaju hipotetičke čestice brže od svetlosti? Da li se zovu tahioni, radoni, neutroni ili elektroni?

„Samo jedan odgovor je tačan“, naglašava Žarko. 

A naša ekipa nije imala predstavu koji je to odgovor. Saglasni da smo kod fizike omanuli i da nam je to slaba tačka, a dok to konstatujemo u šali se krijemo da nas ne vide naši profesori fizike.

Među učesnicma u pab kvizu ima profesora, kao i studenata. Znanje proveravaju i srednjoškolci, zaposleni, ali i oni na pragu penzije. Da bi odgovorili na više od šezdeset pitanja spremni su da ostanu do kasno u noć.

Pošto pab kvizovi u proseku traju između tri i tri i po sata, naš tim nije sačekao kraj jer smo morali da se uputimo ka televiziji. Ali smo prošli, za oko sat i po vremena, tri oblasti. Negde smo bili bolji negde malo lošiji, ali računamo da bi od 19 ekipa bili u prvoj trećini. Što i nije tako loše.

Vrlo optimistično!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво