Halo, kurirska služba? Donesite mi paprike za ajvar!

Od kupovine udžbenika, do nabavke zimnice za ajvar – ništa nije neobičan zahtev za kurirske službe koje nemaju baš dugu tradiciju u Beogradu. Stanovnici prestonice su izgleda njihovu važnost shvatili najbolje proteklih meseci kada je trebalo stići sa jednog kraja grada na drugi uprkos gužvama i zatvorenim ulicama. I za to vreme bilo je mnogo posla, ali i anegdota.

Knjige i školski pribor, paprike za ajvar – najčešći zahtev jednoj kurirskoj službi ovih dana. Kupuju i haljine, dostavljaju, po potrebi i zamenjuju cipele, plaćaju račune, sve prema spisku.

Nekada nije dovoljna jedna prodavnica, nabavka se oduži. Tek svaki zahtev se ispuni, čak i onaj zelenije, nikako zrele banane. I danas novi radni zadaci.

„Da kupi u trafici dve SIM kartice i ode na šalter Pošte i da sve to pošalje u drugi grad“, opisuje deo radnog dana kurira Dalibor Savković, vlasnik kurirske službe. 

Navikli su se jedni na druge. Ne zovu ih kuririma, nego ih oslovljavaju isključivo imenom.

Ponekad, tokom dana viđaju se više puta. Iz kol-centra ih upozore u kom delu grada su gužve da ih izbegavaju, ali i bez toga oni znaju prečice do adrese svoje mušterije. A to im sada znači još više zbog radova u gradu i čestih izmena u saobraćaju.

„Oni dobro poznaju grad, znaju prečice, gde mogu da se parkiraju, a da im ne dođe Komunalna milicija ili nešto slično jer oni se zadrže dva do tri minuta, možda više kad upadnu u gužvu, uvek imaju nekoliko isporuka pa ne mogu da se zadržavaju“, objašnjava Savković.

Konkurencija je velika, a posao zahtevan pa se zato uvek smišljaju načini da se dođe do mušterija. Sve je popularnija i kupovina uz pomoć aplikacija. 

U žurbi se i pogreši, ali ne u naružbini već u saobraćaju. Stigne po neka kazna komunalne policije i po neka primedba nezadovoljnih klijenata. Sve se proveravaju. Mora da se utvrdi da li su osnovane.

Svi, bez izuzetka prvo prođu obuku da bi propusta bilo što manje. A posla, zbog sve manje slobodnog vremena, imaju gotovo sve kurirske službe u gradu. Samo je pitanje do kada treba robu da isporuče.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 18. sep 2019, 00:57) - anonymous [neregistrovani]

lepoo

Lepo da hoce da rade ljudi!! Bravo za ideju!! Bolje nego da leze I kukaju da neka posla...nekone malo mnogo znaci, pose no vreme! Samo nastavite