Jedina žena auto-limar u Jablaničkom okrugu

Žena-zmaj, tako u Bratmilovcu kod Leskovca zovu 48-godišnju Sunčicu Gorčić koja je jedina žena-autolimar na jugu Srbije. Majci dvojice sinova dan počinje u auto-limarskoj radionici, a završava se u fabrici nameštaja.

„Čudno im je što sam žena, a oni traže majstora. Tako da nekad neko i ne veruje da sam ja taj majstor, auto-limar“, kaže Sunčica Gorčić, auto-limar.

A kada se uvere u njenu spretnost i znanje skidaju kapu za majstorstvo i postaju stalne mušterije. Zanat nimalo lak posebno za ženu. Sunčica je učila od supruga koji joj je pre 18 godina zbog zdravstvenih problema predao radionicu.

„Zahteva preciznost i pažljivo mora da se radi jer postoji i opasnost. Kad pošteno radiš uvek imaš posao, znači to je najbitnije“, dodaje Sunčica.

Kad ostavi varjaču lati se čekića, šrafcigera, brusilice. U radionici vozila za popravku, u dvorištu stara, havarisana koja rastavlja u delove. Glas o dobrom majstoru brzo se širi pa je tako Sunčica dobila ponudu i za posao u fabrici nameštaja. Srodila se kaže i sa limom i sa drvetom.

„Radim u lakirnici na brušenje stolica, stolova. Jedan tempo sam navikla, držim taj tempo rada tako da mi nije teško ništa“, kaže Sunčica.

Bez predaha od jutra do večeri. Čak i jagode sadi. Ruke pune žuljeva, a na licu uvek osmeh. Tako dočekuje i komšije i mušterije.

„Oni su počeli od nule.Ovde je bila jedna kućica mala pa su radom napravili evo kakvu kuću.Tako da stvarno su vredni, nemam reči“, ističe Zoran Mičić, mušterija.

Nedavno je dobila sertifikat za varioca. Zahvaljujući donaciji „Helpa“ uskoro stiže i nova oprema koja će joj, kako kaže, znatno olakšati rad.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 17. sep 2019, 22:47) - anonymous [neregistrovani]

A kako to da za Sunčicu nismo čuli

od onih večito zabrinutih za ravnopravnost polova? Ej, samo jedna žena i evo sad pominju još dve bliznakinje. Pa gde je tu ravnopravnost? Dajte pod hitno naređenje da se barem 1000 žena prisilno odvede da peku zanat za auto-limara. Ne sme Srbija da bude polno neravnopravna. Platićemo školovanje, nije problem, samo da nam žene budu jednake!

(utorak, 17. sep 2019, 20:51) - Mila [neregistrovani]

..

Srednja zanatska skola u Beogradu. Dve bliznakinje na istom zanimanju. Dodjite da ih upoznate, specificne su po dobru koliko i skola.

(utorak, 17. sep 2019, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Bezbednost

Malo obavezne edukacije za bezbednost na poslu nebi bilo loše , ovde u Srbiji 90% majstora ili takozvanih majstora ne koristi zaštinu opremu pri brušenju , sečenju , varenju...

(utorak, 17. sep 2019, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Hvala Bogu

Vrijedna zena!

Hvala Vam na lijepim vijestima RTS.

(utorak, 17. sep 2019, 17:47) - anonymous [neregistrovani]

e...

pa dobro je dok trazu...