Svi ukusi Srbije u Kombank dvorani i danas

Festival domaće hrane i pića „Jesenji ukus fest“ održava se u Kombank dvorani u Beogradu. Predstavljeno je više od 2.000 proizvoda iz cele Srbije i regiona, koje posetioci mogu da degustiraju i danas. Organizatori festivala su za uspešnu saradnju dodelili priznanje našoj medijskoj kući.

Kao nekada kada su se tradicionalne domaće đakonije od mesa, mleka, meda i voća pripremale u seoskim domaćinstvima i odatle donosila na gradsku pijacu ili direktno u kuću prijatelja ili članova porodice, tako je „Ukus fest“ stigao u centar Beograda. 

Sada su takvi proizvodi postali brendovi po kojima se Srbija prepoznaje i u svetu.

Kristina Trmanović, autorka festivala hrane „Ukus fest“ ističe da je na šestom izdanju festivala više od 70 poljoprivrednih proizvođača iz Srbije i regiona izložilo preko 2.000 različitih proizvoda iz domaće proizvodnje.  

„Kravlji sir i kravlji kačkavalj, direktno sa Zlatibora smo vam za danas pripremili. Takođe pripremamo i jogurte i još neke mlečne proizvode“, kaže Danijela Spasić sa Zlatibora.

„U ponudi imamo domaću, pravu dobro zrelu slaninu šarenu i belu, domaću kobasicu ljutu i neljutu, prave domaće čvarke, šunku koja je osvojila Zlatnu medalju Novosadskog sajma, kulen koji je osvojio Zlatnu medalju Novosadskog sajma“, navodi Dragana Sakač iz Vrbasa dodajući da se pršuta može kupiti za 2.000 dinara po kilogramu.

Vladimir Dobrić iz Bele Reke kod Šapca naglašava da kozji sir pravi na tradicionalan način: „Imamo dugogodišnje iskustvo u mlekarskoj industriji. Radimo kozji sir bez ikakvih veštačkih aditiva, boja i aroma“.

Proizvodi od meda su među najtraženijim na festivalu hrane, posebno je zainteresovana starija populacija.

„Između ostalog pravimo medne mešavine za anemiju, pritisak, bronhitis, imunitet, pergu...“, nabraja Antonije Jovanović iz Arilja.  

„Ukus fest“ je, uz predstavnike grada Beograda, zvanično otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

„Sve izlagače koje ste videli su ljudi koji su primarni poljoprivredni proizvođači, imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali su ujedno i prerađivači. Država je ta koja sufinansira njihove investicije u vrednosti od 40 do 60 odsto samo iz domaćih izvora plus sredstva koja su takođe njima na raspolaganju“, istakao je Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

„Ukus fest“ i hrana generalno deo su turističke ponude Beograda, po ugledu na evropske metropole koje slične manifestacije održavaju pod otvorenim nebom.

„Ovakvi sajmovi, uopšte domaća hrana, domaći proizvodi su važni kada imate turističku ponudu, odnosno kada formulišete svoj turistički proizvod. Beograd je glavni grad Srbije, ovde je danas čitava Srbija i sve ono iz Srbije što može da se ponudi a što je autohtono ili originalno na neki način“, objašnjava Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. 

Za uspešnu medijsku saradnju, Festival „Ukus fest“ dodelio je nagradu Radio-televiziji Srbije, kao i drugim zaslužnim medijima i pojedincima.

Na kraju festivala biće dodeljene nagrade za najbolji ukus Srbije u devet kategorija, kao i veliki Gran-pri Ukus nad ukusima, za koji glasaju posetioci.

Cilj ovog festivala je da se afirmišu poljoprivredni proizvođači i svi koji se nalaze u lancu proizvodnje hrane. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ostalih nadležnih institucija, želja je da ovaj festival hrane uskoro pronađe svoje mesto na svetskom tržištu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво