Velika podvodna opservatorija nestala bez traga, ostao samo kabl

Podvodna stanica i opservatorija za praćenje i prikupljanje podataka na dnu Balitčkog mora misteriozno je nestala.

Na dno mora je položena 2016. godine, a njome je upravljao Centar za istraživanje okeana „Geomar Helmholc“ u Kilu. Pre više od dve nedelje, međutim, signal sa 300.000 evra vredne opservatorije naprasno je prestao da stiže.

„Prvo smo mislili da je greška“, rekao je Herman Bange, koordinator projekta „Opservatorije Boknis Ek“.

Posle nekoliko dana poslati su ronioci na mesto gde se stanica nalazila, ali su od čitave opservatorije pronašli samo pokidani transmisioni kabl.

Opservatorija se nalazila u delu mora kod obale severne Nemačke, gde je zabranjen pristup. Brodovima, uključujući i ribarskim, nije dozvoljeno da plove tu.

Iako nije utvrđeno šta se desilo, naučnici smatraju da je najverovatnije neko ukrao. Ostale mogućnosti, poput velike oluje zajedno sa jakom morskom strujom ili morske životinje su isključene zbog same težine stanice.

Ko, šta i kako je odstranio ostaje potpuna misterija, a nemačka policija započela je istragu.

„Opservatorija Boknis Ek“ se nalazila severno od Kila i nešto južnije od danske granice. Bila je 1,8 kilometara udaljena od obale na 22 metra dubine, prenosi Bi-Bi-Si.

Stanica je prikupljala podatke o temperaturi, hranjivosti, salinitetu, brzini i pravcu kretanja vode, kao i koncetraciji hlorofila i metana. Pomoću toga je ocenjivano zdravlje ekosistema južnoj Baltika.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 10. sep 2019, 15:20) - anonymous [neregistrovani]

higijeničari


Nije ti ovo CG pada prosipaš nošu u more. To odmah počiste.
Komad je bio malo veći, ali
Šta zna dete šta je 200 kila i 22m.

(ponedeljak, 09. sep 2019, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

A koliko je teška?

Briljantni novinari koji nikad ne napišu ono što će svakoga da zanima. Mislio sam da je dublje, ovo je gotovo nemoguće da niko ne primeti krađu. A jake talase (i bez oluje) mogu da odbace samo oni koji ih nisu videli na delu. Nema tog betona i te gromade koju more neće pomeriti. Nije neophodno čak ni da budu mnogo veliki talasi. Ali stvarno, staviš nešto na 22 metra dubine i nemaš sistem kamera?

(ponedeljak, 09. sep 2019, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

Усавршавање

До сада један два поклопца од шахте... Ово већ показује знаке озбиљног усавршавања. Шта ће да буде следеће? Атомска централа? Свемирска станица? Додуше снима се Грозан ја 4, никад се не зна одакле њима инспирација.