Flojdovim automobilom krstari vršačkim drumovima

Kada je neko zaljubljenik u osamdesete, kultni film „Nacionalna klasa“ i „fiću“, a pri tome majstor po struci, rezultat je legenda na našim drumovima. Vrščanin Jovan Atanackov uložio je godine truda, majstorske veštine i puno ljubavi kako bi oživeo Flojdovog „fiću“, kojim danas krstari vršačkim drumovima i privlači pažnju i vozača i prolaznika.

Flojdov „fića“ simbol je jedne epohe, podkulture i generacije trkača, ali i generacija koje su odrastale gledajući Nacionalnu klasu, replike iz filma znale napamet.

Automehaničar iz Vršca pripada upravo toj generaciji zaljubljenika u osamdesete i Flojdovog „fiću“.

„Znate kako, svi smo mi u mladosti pomalo želeli da budemo Flojd i onda, naprosto, kada se sastavi tako nešto, onda ljubav prema automobilima, pa ljubav prema starim automobilima, onda rezultat bude ovako nešto“, objašnjava automehaničar Jovan Atanackov.

Majstor Joca Flojdovog „fiću“ prekopirao je skoro do detalja, a za to je trebalo četiri godine. Rezultat je atrakcija za kojom se, na putu, okreću zbunjeni i vozači i pešaci.

Automobil je u besprekornom stanju, u kakvom su „fiće“ silazile sa fabričke trake do 1985. godine.

„Svaki šraf je prošao takozvanu defektažu, kočioni sistem je kompletno nov, upravljački mehanizam je kompletno nov, čak i one čuvene đunte, za motor je urađena kompletna generalna...“, priča majstor Joca i na pitanje o brzini automobila uzvraća pitanjem: „A, šta, ti kao ne znaš koliko može da razvije?“, replikom iz našeg kultnog filma.

„Može tu negde da uhvati oko stotke, mada nije baš najprijatnije voziti stotku u njemu, ali negde 60, 70 to je baš prijatna vožnja za uživanje“, objašnjava Atanackov.

Majstor Joca kaže da su mu do sada više puta nudili novac, i to ne mali, želeći da ga ubede da proda Flojdovog „fiću“. Nije pristao, niti će, jer ovaj lepotan star 48 godina nije na prodaju, ali zaljubljenici mogu da ga provozaju i uživaju u specifičnom mirisu „fijata 750“, koji je zadržao do danas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво