Vršačka istorija biciklizma

U Gradskom muzeju u Vršcu posetiocima, naročito ljubiteljima biciklizma, pažnju skreće jedna eksponat - velosiped – starinski bicikl iz 1884.godine koji je te godine u Vršac doneo ugledni trgovac Ljudevit Gabor.

Velosiped Ljudevita Gabora bio je i prvi bicikl u Vršcu. Pošto se 1953. godine Ljudevit sa porodicom odselio u Budimpeštu, velosiped je poklonio tadašnjem narodnom muzeju u Vršcu, gde se nalazi i danas.

Velosiped Ljudevita Gabora danas je muzejski eksponat, a za ono vreme bio je prilično napredan, jer je za razliku od drvenih, imao gumene točkove, pa je drevni bicikl vršački trgovac u to vreme teško nabavio i dobro ga platio.

Dok je te 1884. godine Ljudevit u Vršcu vozio prvi bicikl, u Beogradu se iste godine osniva prvo velosipedsko društvo.

„Možemo da kažemo da Vršac ni malo nije zaostajao za tada evropskim trendovima, naravno da je bio prestiž imati tada bicikl, to je bio veoma skup sport i ne toliko rasprostranjen. Imajući u vidu da je naš sugrađanin prvi bicikl kupio 1884. godine mi možemo na jednu loklanu istoriju, a u vezi sa biciklizmom, da budemo ponosni“, napominje Ivana Ranimirov, kustos u Gradskom muzeju u Vršcu.

Ubrzo, pošto je prvi velosiped stigao u Vršac, biciklizam u ovom gradu postaje omiljeni hobi ali i način življenja. Ta tradicija živa je i danas, a pravi primer za to je osamdesetogodišnji Pavle Vlahović.

„Vozim svaki dan od ranog jutra, prilično sam angažovan, obaveze velike imam, pa u proseku pređem dnevno tako oko 15 do 20 kilometara, pa nekada čak i više“, navodi Pavle.

Bilo zbog rekreacije, hobija, kao prevozno sredstvo do posla ili u profesionalne svrhe, tek biciklizam je u Vršcu danas prilično zastupljen.

Ljudevit Gabor kupio je prvi velosiped, a vozio ga je iz hobija, radi zdravlja i uživanja. Ispostavilo se da je, nehotično, ispisao istoriju biciklizma u ovom južnobanatskom gradu, ali i zarazio vrščane do dnašnjih dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво