Božanska Nova godina dočekana kod Rilskih jezera

Oko 2.500 sledbenika Univerzalnog belog bratstva okupilo se pored ledeničkog jezera visoko u bugarskoj planini Rila kako bi proslavilo svoju božansku Novu godinu.

Vrhunac proslave je paneuritmija, ritual koji sledbenicima koji su došli iz zemalja poput Francuske, SAD i Rusije, pomaže da se povežu sa kosmičkom energijom.

„Osećam da radim nešto izuzetno značajno i da svet i život pružaju nešto više od onoga što možemo da osetimo sa naših pet čula“, objašnjava Marija Petkova, sledbenica Univerzalnog belog bratstva.

Oko 80 minuta hodočasnici se ritmički kreću koncentričnim krugovima na velikoj livadi u blizini jednog od Rilskih jezera. Na 2.280 metara nadmorske visine, uz pratnju violina i horova, ritual deluje veoma svečano.

„Recimo da je ovo odraz kosmosa. Način na koji se sve kreće i postoji u kosmosu; način na koji se sve događa u našem svakodnevnom životu; način na koji je sve stvoreno; cela evolucija sve se odražava u svetom plesu, paneuritmiji“, kaže Ivan Andonov, jedan od sledbenika bratstva. 

Društvo je osnovao bugarski duhovni učitelj Peter Deunov dvadesetih godina prošlog veka. Naziv bratstva ne odnosi se na etničku pripadnost ili rasu, već na svetlost i čistoću duše i veru da svi ljudi mogu živeti u skladu. Učenje kombinuje oblik hrišćanstva sa indijskim misticizmom.

„Neverovatno je. Osećamo se kao kod kuće. Posebno s planinama, možemo da osetimo snagu mesta i da smo zaista 'živa' bića. Dajemo toliko toga i učestvujemo u razmeni između neba i zemlje“, istakla je Magali Brondel, sledbenik i učitelj.

Izgnani u doba komunizma, hodočasnici Univerzalnog belog bratstva sada slobodno izvode plesove, molitve, meditacije i vežbe za koje kažu da pomažu u stvaranju mira i sklada u svetu i poboljšavaju telesno i mentalno zdravlje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво