Vožnja oldtajmera, vožnja za uživanje

Od starih vozila do elektomobila putovanje traje decenijama. Ali, za ljubitelje automobilizma, to mogu da budu i različite stranice iste priče.

U oldtajmere ubrajamo one automobile koji su stariji više od 30 godina. Vozila što su starija to su i vrednija. Kada se lepo dotera, oživi novim bojama oldtajmer je spreman da govori o jednom starom vremenu.

„Ljubav prema starim kolima, u stvari, potiče od onog što smo nekad radili. Ta ljubav nikada ne iščili iz čoveka. Kolekcionar je uvek teško biti zato što auto mora biti kako treba, mora biti original. Morate priznati da za auto star 50-60-70-80 godina vrlo teško možete naći delove“, objašnjava kolekcionar oldtajmera Perica Luković.  

Osim organizovanja relija oldtajmera, Luković sa timom ljubitelja starih automobila radi na dizajniranju elektromobila. Povratak u budućnost, automobil koji ne zagađuje životnu sredinu.

Kakda je video da u Srbiji malo ko organizuje reli, pravi reli oldtajmera Luković je pre osam godina počeo da organizuje ovakve manifestacije.

Još malo o starinama koje se ne zaboravljaju. Prošle nedelje održan je reli oldtajmera, gde su učestvovala 22 automobila. Išli su putem Beograd-Golubac-Lepenski vir-Kladovo-Transpagarašaza-Kikinda.

„Uživaš u zvuku motora, uživaš u prirodi, gledaš naokolo. To nije baš auto za auto-put, jer ide dosta brzo, ali tamo da voziš to je gubljenje vremena. To je za uživanje, to je za nešto sasvim drugo, to je neka stara tehnika, stara tehnilogija i oblik. Ja kažem ovi automobili su skuplpture na točkovima“, objašnjava Janko Vratnik iz Ljubljane.

Sledeće godine u junu je planiran novi reli oldtajmera. U želji da pokažu da ono što je staro a održavano može da bude lepo i vredno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво