Ko je „izašao na teglu“ u Vladičinom Hanu

Ovogodišnji karavan manifestacije „Izađi mi na teglu“ počeo je prošle nedelje u Brusu, a ljubitelji ajvara okupili su se danas u Vladičinom Hanu. Takmičenje u pripremanju ajvara postaje tradicija, najbolje ekipe iz 33 grada učestvovaće u finalu sredinom oktobra u Beogradu.

Sastojci su spremni, ekipe na pozicijama na platou kod Železničke stanice u Vladičinom Hanu. Jedan je, osnovni recept za ajvar, a varijacija je mnogo. Dobri poznavaoci hrane kažu da je najbitnije imati prirodne sastojke i dugo kuvati na niskoj temperaturi.

„Najteže je sam proces kuvanja, tu je najveća tehnika, onda koliko treba začina i koji, tako da bi ajvar dobio svoj ukus i šmek“, kaže Zoran Trajković iz ekipe „Porodica“.

„Specifičnost ekipe je što smo svi mi prijatelji i spremamo najbolji ajvar. Tajne sastojke ne mogu da vam kažem“, misteriozan je Miroslav Dimčić iz Vladičinog Hana.

„Učile smo od bake i došle smo smo da vidimo da li je to taj recept koji će ove godine da osvoji prvo mesto u Vladičinom Hanu“, objašnjava Teodora Ristić iz ekipe „Štrumpfovi“.

Svaka ekipa polaže nade u svoj način pripreme ajvara. Za južnjake važi da su dobri domaćini, Slobodan Novković, inače ginekolog, do sada se takmičio u spremanju gulaša.

„Navikao sam da budem među ženama i uopšte mi nije neprijatno. Sad evo pokušavam da nađem da mi pomogne u ljuštenju paprike“, istakao je Slobodan Novković iz ekipe „Meanče“.

„Motiv je da se družimo, znamo da je uvek dobra zabava i da nagradu, ako je osvojimo, damo u humanitarne svrhe", navodi Milena Milosavljević, iz ekipe „Crveni krst“.

U Vladičinom Hanu takmiči se devet ekipa, najbolji će dobiti šporet i plasiraće se u finale.

„Uspeli smo da pokrenemo proizvod Izađi mi na teglu, po receptu prošlogodišnjih pobednika iz Brusa, po imenu Pucke, naći će se u prodaji i to je naš doprinos“, ističe Ljiljana Vukotić, organizator karavana „Izađi mi na teglu“.

Organizatori su pokrenuli i obrazovne centre u šest gradova, da pomognu učesnicima koji žele da se bave preduzetništvom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи