JNA, javni toalet i „Rama mrtav“ – dobro razmislite pre tetoviranja

Uspomene iz JNA, tenk i lik ljubavi iz vojničkih dana nekada su bile veoma popularne tetovaže. Trendovi su se promenili pa su njihovo mesto zauzeli engleski citati, japanska slova i kineski brojevi. Na to koliko mogu biti zanimljive poruke koje tetovaže šalju, prethodnih dana podsetio nas je jedan tvit.

Jedan Japanac pre nekoliko godina na Adi je ugledao momka sa istetovirana četiri japanska slova. Na Tviteru je otkrio kako nije imao srca da mu kaže da u prevodu njegova tetovaža znači javni toalet. Kod majstora za tetovaže raspitujemo se znaju li njegove mušterije šta tačno tetoviraju?

„Ja sam izbegavao da ih radim baš iz tog razloga, prosto nisam znao šta to znači i nisam ih često ni tetovirao. I nisam mogao nikom mogao da garantujem za to. Ja konkretno to nisam radio puno puta, ali kasnije to već nije bio toliki trend. To je bio trend u prošloj deceniji“, naglašava Aleksandar Terzić Terzo, majstor za tetovaže.

Trendove u tetoviranju prate kako tinejdžeri tako i 70-godišnjaci. Najstarija Aleksandrova klijentkinja bila je jedna baka od 78 godina. Šašave tetovaže ne znaju za godine.

„Bila je jedna zanimljiva situacija na konvenciji u Nemačkoj, tetovirali smo znak BMV-a, čovek je imao želju da vozi BMV pa je prvo uradio znak. A trenutno su to neki realistični motivi. Dosta se rade lobanje i motivi iz popularnih TV serija Vikinzi i Igra prestola i slično. To su uvek zanimljivi motivi i tematike“, dodaje Terzić.

Zanimljivih motiva ne manjka. Ali čak i oni najodlučniji kada dođu kod tatu-majstora pitaju se da li su odabrali pravu tetovažu.

Važni datumi, citati, simboli, ali i imena partnera najčešći su zahtevi sa kojima se dolazi kod majstora za tetovažu. Ali oni najčešće savetuju svoje klijente da dva puta razmisle da li je baš to ta tetovaža koju žele, da posle tetoviranja ne bi usledilo kajanje.

A kada se pokaju zakucaju na Željkova vrata koji nam otkriva da je uz pomoć lasera potrebno između osam i deset tretmana da bi se uklonio neželjeni tatu. Žuta i crvena boja najteže se skidaju.

„Interesantni podaci su da momci ispisuju imena devojaka na mesto gde treba da dođe burma pa kada dođe do nesporazuma onda to skidaju iz više tretmana. Pripadnici romske nacionalne manjine uglavnom kada napišu Rama pa precrtaju i dole napišu mrtav, Enver pa precrtano mrtav, i to su neke šaljive tetovaže“, ukazuje kozmetolog Željko Manić.

Dodaje da dosta skidaju tetovaže i buduće stjuardese zbog opisa posla i pripadnici vojske i žandarmerije jer ne bi trebalo da imaju obeležja po kojima su prepoznatljivi. 

Prepoznatljivost je često glavni motiv za tetoviranje, objašnjava psiholog.

„Ne može za sve ljude koji su tetovirani da imamo neko zajedničko tumačenje, potrebno je da znamo šta su tačno istetovirali i na kojem mestu. Međutim, generalno bismo mogli da kažemo da je to izraz neke potrebe za pažnjom, možda izraz potrebe za promenom, da se bude drugačiji, bolji od običnog, od prosečnog, neka vrsta alarma zbog nezadovoljstva, ali i kao akt individuacije, nezavisnosti, beg od konformizma. Kako kod da okrenemo, teovaža kao da kaže: 'Primeti me'“, tumači psiholog Fedor Munižaba.

U poslednje vreme primećeni su i verski, motivi, likovi političara, državni simboli. Umetnici za slikanje po telu kažu da je tetovaža danas više modni trend, manje simbolički fenomen. Olako se shvata, jer ni ona ne mora da traje zauvek.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво