Titanik posećen posle skoro 15 godina, mikrobi i vodene struje olupinu polako vraćaju prirodi

Olupinu možda najpoznatijeg broda u istoriji, ljudi su posetili po prvi put posle skoro 15 godina, otkrivajući neverovatno stanje Titanika u Atlantskom okeanu. Objavljeni su i novi snimci ostataka legendarnog broda.

Stručnjake je iznenadio današnji izgled broda, koji prepolovljen, počiva na dnu okeana, dok su proučavali i snimali njegove ostatke za potrebe dokumentarnog filma. Na snimcima se vidi šta je ostalo od čuvenog broda koji se nalazi na dubini  od 3.810 metara. 

„Najfascinantnije je bilo videti kako se Titanik promenio pod uticajem okeana i kako je postao utočište za izuzetno raznolik broj životinja“, kaže predsednik „Triton podmornica“, Patrik Lej.

Tim za istraživanje pet puta je zaronio do olupine početkom avgusta, snimajući Titanik u 4K kvalitetu.

Izložen vrtlozima i morskim strujama, Titanik polako nagrizaju korozija i bakterije.

„Na ostacima broda prisutni su mikrobi koji nagrizaju čeličnu konstrukciju stvarajući strukturu koja sa vremenom postaje praškasta i koju odnose morske struje“, rekla je Kler Ficsimons, naučnica sa Univerziteta Njusasl u Velikoj Britaniji za Bi-Bi-Si.

Još ranije se procenjivalo da olupina broda može, usled uticaja iz okruženja, nestati do 2030. ostavši tako samo mrlja na dnu Atlantika. Još nije poznato da li će nalazi najnovije ekspedicija dati drugačije predviđanje.

Tokom posete lokalitetu, tim je položio je venac u znak sećanja na više od 1.500 putnika i članove posada koji su nastradali u katastrofi 1912. godine.

Osim novog video materijala visoke rezolucije, naučnici su analizirali olupinu tehnikom fotogrametrije, da bi u budućnosti bilo moguće realizovati tri-de rekonstrukciju Titanika, što bi za buduće generacije bio jedan od načina učenja o jednoj od najvećih katastrofa na okeanu u istoriji.

„Sama olupina danas je jedini svedok katastrofe na Titaniku. Oni koji su tada preživeli, preminuli su, tako da je važno da se ostaci broda iskoriste dok još mogu i imaju šta da kažu“, rekao je za Bi-Bi-Si istoričar pomorstva Robert Blit iz Nacionalnog pomorskog muzeja u Velikoj Britaniji.

Titanik je potonuo pre 107 godina. U to doba najveći putnički brod na svetu, udario je o ledeni breg 14. aprila 1912. godine.

Potonuo je posle dva sata i 40 minuta. U tragediji je stradalo više od 1.500 ljudi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 22. avg 2019, 17:17) - Sasa [neregistrovani]

Iskreno

Jasno je da Englezi hoce da naprave biznis,koliko je stotina i hiljada brodova potonulo a zrtve se broje na desetine hiljada i nikom nista.....ali ovo je prica velikih svetskih probisveta pa' treba da se unovci ..tj da postane fabricica para !

(četvrtak, 22. avg 2019, 17:09) - Saša [neregistrovani]

Ne bih se složio!

Svakako da tragedija Titanika nije po brojnosti žrtava najveća katastrofa na morima, ali istorijski, jedna je od najstarijih zabeleženih. Drugo, činjenica je da u to doba Titanik jeste bio smatran van svog vremena, kao superioran i nepotopiv brod. Podsećam Vas da, iako kažete da su na njemu bili bogati Englezi i Amerikanci (i da je to jedini razlog što se o Titaniku toliko priča), upravo najveći broj žrtava je bio iz tadašnje treće klase, dakle sirotinja. Na dalje, iako je prošlo 107 godina od potonoća i dan danas traju kontraverze oko samog načina kako je potonuo i još bitnije, zbog čega je potonuo.

(četvrtak, 22. avg 2019, 14:58) - Боки [neregistrovani]

Титаник

Невероватно је колико се ова прича "музе", као да ниједан брод никада није потонуо, а стално о Титанику, то је тек четврта (по броју људских жртава) поморска катастрофа, ето нпр. преко 4000 мртвих код Филипина крајем осамдесетих је највећа, АЛИ нису били богати европљани (још из Уједињеног краљевства, па и Американци), ето шта је прича. Наравно, било је ту и сиротиње набијено на најнижим палубама, али ипак се зна шта се гледа... не пише нико да је компанија послала рачуне породицама чланова оркестра за униформе које "нису раздужили", а ови свирали да смире путнике... ма бежи бре...