Ideje naviru, a ruke ne miruju – leskovački suveniri

Pedesetdevetogodišnja Slađana Mladenović pre tri decenije, prva je u Leskovcu počela da izrađuje suvenire. Dugo sarađuje sa Turističkom organizacijom, a ovih dana ima pune ruke posla, jer uskoro počinje Roštiljijada.

Ideje naviru, a ruke ne miruju. Strpljivo i sa puno ljubavi od jutra do večeri izrađuje figure, slika, šije, veze.

Najviše truda i vremena traže magneti. Ima ih na stotine. Kroz njene ruke mesečno prođe oko pola tone gipsa. Sama je pekla zanat koji joj donosi zaradu, ali i užitak.

„Pored svoja tri deteta uvek sam volela da imaju nešto lepo. Tako sam i krenula da radim, da im napravim nešto za rođendan da ponesu drugarici, drugu“, rekla je Slađana, i dodala da postoji magnet koji je simbol Leskovca i roštiljijade.

Čuveni „roštiljko“ već 25 godina putuje širom sveta. Mami osmehe i oduševljenje gostiju i u svim gradskim kafanama i restoranima. Malo je onih koji znaju kako je nastao „roštiljko“ i čiji je lik.

„Kod nas je u gradu živeo čika Rale svi su ga znali, umetnik. I on je često navraćao kod mog muža u radionici i na zidu je nacrtao njega kako peca.To je ustvari njegov lik“, rekla je Slađana.

Nedavno je Slađana preko projekta grada za podsticaj ženskog preduzetništva dobila kompjutersku mašinu za vezenje i brže i više radi.  Ne propušta velike turističke manifestacije i bazare.

„Ja sam uvek zadovoljna da pokrijem troškove, da ostane, da se nešto uloži“, napomenula je umetnica.

Uprkos bolesti sa kojom se nedavno suočila ova vredna i kreativna žena ne posustaje. Ovo joj je kaže najbolja terapija. Nada se da će uskoro ostvariti i dugogodišnji san, da Leskovac dobije veliku, lepu suvenirnicu .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво