Nuklearni rat između SAD i Rusije, šta bi ostalo od planete

Nove simulacije efekata eventualnog nuklearnog rata između SAD i Rusije pokazale su da bi nuklearna zima zahvatila čitav svet, smanjujući globalnu prosečnu temperaturu za oko devet stepeni Celzijusa, zbog manjka sunčeve svetlosti koja ne bi uspevala da stigne do tla.

Najnoviji modeli u skladu su sa prethodnim napravljenim 2007. godine, a oba izveštaja predviđaju da bi nuklearna zima, usled pepela i podignutog materijala sa zemlje, trajala nekoliko godina, količina padavina bi se smanjila za 30 odsto u prvih nekoliko meseci i oblak dima prvo bi prekrio severnu, a onda u južnu hemisferu.

„Pokrenuli smo stari model nuklearnog scenarija koristeći najmoderniji klimatski model pri visokoj rezoluciji sa eksplicitnijim simulacijama stratosferske hemije i aerosoli“, navodi se u izveštaju.

Zaključak je predvidljivo sumoran – korišćenje nuklearnog oružja na ovaj način od strane SAD i Rusije imalo bi katastrofalne globalne posledice.

Ukoliko bi dve najveće nuklearne sile istrošile čitave svoje arsenale jedna na drugu, model je pokazao da bi se u atmosferu podiglo oko 150 megatona čađi i gareži, što od nuklearnih eksplozija što od požara koji bi usledili.

Bile bi potrebne tri godine pre nego što bi se količina svetlost na tlu vratila na 40 odsto od prvobitnog nivoa.

Naučnici su se u modelu poslužili podacima o šumskim požarima, vulkanskim erupcijama i prethodnih nuklearnih detonacija, kako bi dobili što precizniju procenu posledica.

Gubici u poljoprivrednoj proizvodnji bili bi katastrofalni, došlo bi do promene kretanja vetrova i do nestanka letnje sezone monsuna.

„Ćebe“ čađi i gareži koje bi obuhvatilo čitavu planetu upijalo bi sunčevo zračenje, a trebalo bi mu oko deset godina da se raščisti.

Nivo dima oslobođenog u atmosferu bi, međutim, bio manji i odnosu na onaj koji je doprineo izumiranju dinosaurusa, pa naučnici ipak ostavljaju mogućnost da bi čovečanstvo moglo da preživi.

„Da bi se potpuno odstranila mogućnost ekološke katastrofe kao razultata potpunog nuklearnog rata, oni koji donose odluke moraju da potpuno razumeju ozbiljne klimatske posledice nuklearnog rata i da postupaju u skladu sa tim znanjem“, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

broj komentara 16 pošalji komentar
(subota, 24. avg 2019, 00:13) - Sale Vidikovac [neregistrovani]

Da li su ovi pri zdravoj pameti?

Koga je briga za klimu radioaktivne pustinje u kojoj bi sav život nestao? Još za vreme hladnog rata svima je bilo jasno da globalni termonuklearni rat znači kraj života na zemlji, kraj čovečanstva i kraj svega. Ovakvi neozbiljni pseudo-naučni napisi mogu kod nekih neupućenih i suludih političara da stvore lažnu sliku kako mogu da upotrebe nuklearni arsenal. Nauka mora jasno da kaže. Nuklearni rat između SAD i Rusije je nemoguć ako se želi opstanak života u ovom delu Univerzuma. Kakva klima, kakva svetlost? Sve je to u slučaju globalnog nuklearnog rata nebitno jer to niko neće ni videti.

(četvrtak, 22. avg 2019, 18:50) - anonymousanonim [neregistrovani]

Svasta

Agde su ljutski zivoti

(četvrtak, 22. avg 2019, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Show must go

"Simulacija" je vec izvrsena nad gradjanima "zapadnog Balkana" tokom zlocinackog bombardovanja Srbije u 1999 - toj godini i Rezultati su na prakticnom pokazani .
Show must go.

(četvrtak, 22. avg 2019, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

Opravio

Ostali samo dugmići.

(četvrtak, 22. avg 2019, 15:12) - Drmr [neregistrovani]

Simulacije

Simulirate sta bi se desilo sa ostatkom planete Zemlje,a jel simulirate dali bi bilo kakvo zivo bice prezivelo gde bi atomske bombe eksplodirale.To ne simulirate,jer znate da niko i nista nebi prezivelo eksplozije bombi.

(četvrtak, 22. avg 2019, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

Glup

Pa kad je čovek postao đavoljevo vlasništvo, moguće je svašta. Al bog će ih dokrajčiti uskoro

(četvrtak, 22. avg 2019, 14:11) - anonymous [neregistrovani]

Izazov

Ma dal ste normalni, ne pitate se ! Dal je bog rekao za nuklearni rat ? Šta vam smeta , Ovaj narod ? Ma saberite se više i pustite narod da živi po božjoj volji ! Inače će biti ,, ko drugom jamu kopa , sam u nju će da upadne ,, !!!
Ma šta vam je, zar đavoli rade sa vama .. mozak vam ispiraju.

(četvrtak, 22. avg 2019, 12:43) - rssi [neregistrovani]

Simulacija

to je samo rezultat simulacije na računaru. Računar je izračunao samo na osnovu njemu poznatih podataka in unešenog algoritma.

Neko je jednom napisao da su sve zvezde bile najpre planete, dok čovek, koji je živeo na njima, nije otkrio nuklearnu energiju.

Rezultat vidimo svake vedre večeri na nebu.

(četvrtak, 22. avg 2019, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

Kosmos i ljudska glupost su ...

Pa nije nuklearni rat problem za planetu vec za covecanstvo. Pravo pitanje znaci: sta ostaje od covecanstva i bioloskog zivota. Nasa plava planeta je prirodna cudo, fragilni habitat. Nasa svest kao homo sapiens sapiens, ili nauki covek, sto nasi postupci strogo demantuju, nije ni blizu velicini tog cuda, da bi cenila i sacuvala sopstveni habitat. Nasa odgovornost nije samo prema svojem rodu, vec celom zivotu koji se stvorio u ovom habitatu. Na zalost, mi smo homo glupans glupans.

(četvrtak, 22. avg 2019, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Ostali bi Srbi. Oni su otporni na sve.