Na jednom kraju zemlje lubenice bujaju, a na drugom sneg veje

Koja je to zemlja u kojoj u isto vreme može da pada veliki sneg i da rastu lubenice, najslađe letnje voće? Tamo je upravo održan i svetski fudbalski šampionat robota!

Kina je ovog vikenda bila domaćin međunarodnog takmičenja autonomnih robota, koje je prvi put održano u Pekingu.

Za samo osam minuta, roboti su morali da ispune različite zadatke i pređu prepreke koje im se nađu na putu. Na takmičenju su se našli i roboti fudbaleri iz Nemačke. Ovaj tim često posećuje „Robo kup“, svetski fudbalski šampionat robota, ali izgleda da im uslovi na gostujućem terenu u Pekingu nisu odgovarali.

„Imali smo probleme sa algoritmom kompjuterskog vida jer ovde ima mnogo sunčeve svetlosti. Zbog toga kompjuterski vid nije dobro radio. Na 'Robo kupu' smo unutra, ali možda treba da izađemo napolje u budućnosti. Moramo da radimo na tome“, objašnjava takmičar Jasper Guldenštajn, student iz Nemačke.

Dvodnevni događaj uključivao je standardno i fristajl takmičenje.

„Nadamo se da gradimo značajnu platformu za mlade ljude širom sveta, da kopaju dublje u oblasti veštačke inteligencije“, istakao je Vang Džihua, profesor Univerziteta „Tsinghua“ u Pekingu.

Za pobednika je pripremljena nagrada od 10.000 dolara, koja bi trebalo da bude uložena u razvoj softvera i hardvera, kako bi roboti fudbaleri i plesači dobili ulogu i u svakodnevnom životu.

Turiste mame lubenicama 

U narednoj priči nema veštačke inteligencije, sto posto je prirodna. Jedno jugozapadno kinesko selo, poznato po plantažama lubenica, osmislilo je inovativan i privlačan način da poveća prodaju svojih sočnih plodova i privuče turiste. Pozivaju ljude na gozbu slatkim lubenicama i još ih nagrađuju novcem.

Izgleda da je ideja bila uspešna. Događaj koji su organizovali pripadnici nacionalne manjine Mijao u selu Čengđijangu u jugozapadnoj provinciji Guidžou, privukao je hiljade turista.

„Festival lubenice slavi prinose plodova. Događaj takođe promoviše naše lubenice
izvan ove oblasti, kako bi se čulo za nas. Takođe, ovde možemo da upoznamo buduće kupce“, kaže Pan Kunlijen, sekretarka Partije u selu Čenglijangu.

Poznato kao selo lubenica, Čenglijang se hvali da ima plantaže na 193 hektara, sa godišnjim prinosom koji vredi 30 miliona juana.

Uzgajanje lubenica je ključna industrija koja pomaže da se siromašno stanovništvo izvuče iz teške situacije.

 A na drugom kraju zemlje vejavice 

I dok se na jugozapadu Kine jedu lubenice, severozapad zemlje je zavejan. Auto-put u Sinđijangu proteklog vikenda bio je zatvoren zbog susnežice i snega.

Jidžao auto-put privremeno je bio zatvoren zbog slabe vidljivosti, leda koji se stvarao na putu, magle i snega. Ovaj aut-put poznat je kao jedan od najlepših u autonomnoj ujgurskoj oblasti Sinđijangu zbog lepih prirodnih pejzaža, ali je otvoren samo do juna do oktobra zbog velikih snegova od jeseni do proleća. Sada nakratko i tokom leta.

Ako vas neko nekada pita kolika je Kina, sada znate da možete da odgovorite: Zemlja je tolika da dok u jednom delu jedu lubenicu, u drugom čiste sneg!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво