„Trenirajte dete kao psa“ – roditelji traže ukidanje emisije

U Velikoj Britaniji je pokrenuta peticija protiv prikazivanja jednosatnih rijaliti dokumentaraca „Treniraj svoje dete kao psa“ koju najavljuje televizijska stanica „Kanal 4“, a u kojima poznata trenerka pasa primenjuje svoje tehnike na dvoje male dece.

U najavnom trejleru Kanala 4, navodi se da je gospođa Džo-Rosi Hafenden, specijalista za bihevioralnu obuku pasa, primenjivala ove tehnike i na svojoj deci. Promoviše se njena teza da umesto da govirimo deci šta ne treba da rade, bolje je da im pomognemo da razumeju i nauče šta treba da rade.

„Džo-Rosi želi da iscrpljeni roditelju okrenu leđa disciplinovanju, nastašlucima i umesto toga primene pozitivnu obuku pasa na svojoj deci“, kaže se u najavi emisije Treniraj dete kao psa.

„Da su se svi roditelji ophodili sa svojom decom na isti način kao što treniramo pse, imali bismo mnogo više brižnih i saosećajnih ljudskih bića“, smatra gospođa Hafenden.

Najavljena je pilot epizoda u kojoj se ove metode primenjuju na dvoje dece od kojih jedno ima tri godine i ima svakonevne nasilne ispade koji negativno utuču na kućne ljubimce njegovih roditelja, Džoa i Gereta, a drugo dete ima 18 meseci i takođe, je podvrgnuto istim treninzima jer majci nikako ne polazi za rukom da ga uspava.

Međutim, zabrinuti roditelji obratili su se organizaciji "Change.Org" i pokrenuli peticiju kojom se zahteva otkazivanje ovog programa. Ema Dejlmejn, izvršna direktorka organizacije za inkluziju autističnih osoba koja je bila jedan od pokretača peticije, napominje da Džo-Rosi koristi, takozvani, „kliker trening“ koji se koristi u obuci pasa, ali i u bihevioralnoj terapiji kod dece sa autizmom, ali je dokazano da u kasnijem životnom periodu dolazi do razvoja postraumatskog sindroma kod osoba na kojima je primenjivana.

Predstavnik za medije Kanala 4, pak navodi da ovaj program istražuje nove pristupe u brizi o deci i da se zasniva na pozitivnim, naučno zasnovanim motivacionim tehnikama koje se široko koriste kako u obuci roditelja, tako i u obuci životinja.

„Tokom snimanja i emitovanja dobrobit svih učesnika programa je od najvećeg značaja i taj proces nadgledaju kvalifikovani dečji psiholozi“, tvrde iz Kanala 4 i nastavljaju da najavljuju program Treniraj svoje dete kao psa za utorak, 20. avgust. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи