Završene „Međunarodne vojne igre 2019“

Na poziv ruskog ministra odbrane, generala armije Sergeja Šojgua, u finalnoj trici Tenkovskog biatlona na poligonu Alabino kod Moskve, kojom su završene „Međunarodne vojne igre 2019“, prisustvovala je i delegacija Ministarstva odbrana Srbije.

Pobednik petih Međunarodnih vojnih igara koje se održavaju u deset zemalja je ekipa Ruske Federacije. Vojnici Srbije nadmetali su se u disciplinama tenkovski biatlon, vojni reli i snajperska granica sa ekipama iz Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Od 23 zemlje, Srbija se ove godine na Tenkovskom biatlonu izborila za osmo mesto. Bolji plasman za naše tenkiste sprečili su loši vremenski uslovi, ipak, nisu nezadovoljni postignutim.

„Pošto mi ovaj tenk nemamo u svom naoružanju, on je za nas još uvek nepoznanica. Dosta toga znamo, većina je već učestvovala u tenkovskom biatlonu, ali u uslovima kada je vode i blata na sve strane, tu nam je zafalilo da prođemo bolje“, navodi Rade Adamović, rukovodilac naše ekipe na Tenkovskom biatlonu.

Na Međunarodnim vojnim igrama koje su u 10 zemalja na 21 poligonu organizovane od 3. do 17. avgusta učestvuje ukupno 5.000 vojnika. Vojska Srbije takmičila se u tri od 32 vojne discipline.

Međunarodne vojne igre prvi put su organizovane 2015. godine na ideju ruskog ministra odbrane. Tada su vojnici Srbije zauzeli treće mesto. Osim takmičenja, ove igre su prilika i za razmenu iskustava, ali i susrete ministara odbrane.

„Ministar Šojgu je izrazio svoje poštovanje predsedniku Vučiću i našoj politici vojne neutralnosti i slobodne zemlje i pozvao je predsednika Vučića, kao i našu počasnu četu, da uzme učešće na paradi povodom 75. godišnjice Dana pobede. Mi smo zajedno pobedili i zajedno treba i da proslavljamo“, ističe ministar odbrane, Aleksandar Vulin.

„Naša saradnja traje odavno i stalno je u razvoju. To se pre svega vidi na vežbama na Međunarodnim vojnim igrama. Glavni rezultat toga su odnosi koje sada imaju naši oficiri koji učestvuju na ovim Igrama, što pomaže boljim odnosima oružanih snaga dve zemlje“, naglasio je ministar odbrane Ruske Federacije, general Sergej Šojgu.

Uz snalažljivost u vojnim disciplinama Srbija je u Alabinu predstavila više štampanih izdanja ministarstva odbrane, ali i vojni orkestar. Na takmičenju 11. i 13. avgusta, orkestar „Stanislav Binički“ nadmetao se s vojnim muzičarima iz deset zemalja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво