Karanfil na haremskom jeziku poručuje „Davno na tebe mislim“

Ivo Andrić, Miloš Crnjanski , Branislav Nušić , Petar Petrović Njegoš , Zagla i Badža, predstavljeni kao srpski Romeo i Julija, su junaci priča koje turisti i Beograđani mogu da čuju dok obilaze spomenike prestonice.

Najstarija zapisana ljubavna priča je o Zagli i Badži sa početkom 19 veka, koji su ljubav i pažnju razmenjivali putem jezika cveća uz pomoći dresiranog psa. Turistički vodič, Sanja Đoković vodi posetioce i pripoveda im ovu zanimljivu priču.

Oboje su govorili turski, pisati nisu znali, a sporazumevati se putem nekog trećeg, u to doba, nije bilo uputno. I tako se Zagla setio da se posluži starim haremskim jezikom udvaranja putem cveća, koje je u to doba svaka Turkinja, odnosno, svaka bula znala.

Prvo je u ovu lepu igricu uveo svog najboljeg prijatelja, svog četvoronožnog ljubimca, jedno malo kuče koje je „dresirao“. Potom mu je oko vrata vezao maramu i u tkaninu stavljao cveće koje ima neko svoje značenje.

Prvo je u maramu stavio struk karanfila, a karanfil po haremskom jeziku znači „znaj da si u mom srcu“. Ona njemu odgovara sa strukom nane, koja kazuje „davno na tebe mislim“. Zatim joj šalje stručak bosioka, a bosiljak znači „ti si moja, samo moja“. Odgovara mu nevenom koji poručuje „i ti si moj dragi“.

Zanimljive priče uz laganu šetnju i blagim povetarcem učinili su ovu turističku turu lakom i lepom za sve one koji su krenuli da upoznaju istoriju Beograda kroz ljubavne priče.

Tura je zanimljiva čak i Beograđanima, kao što kaže jedna od posetiteljki ove turističke ture. Uglavnom znamo o tragičnim i nemilim događajima koji su se odigravali u našoj prestonici, a ne znamo Beograd iz nekog lepšeg i zanimljivijeg ugla.

Tokom šetnje pričalo se i o ljubavi prema otadžbini. Sama ljubav je po sebi jedinstvena i različita, pa su i priče tokom šetnje upravo bile takve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи