„Putevima Nikole Tesle“ prva naučno-turistička ruta na svetu

Naučno-kulturno-turistička ruta „Putevima Nikole Tesle“ ulazi u proces sertifikacije kao prva službena kulturna ruta Saveta Evrope posvećena nekom inovatoru i naučniku.

Na projektu već nekoliko godina rade članovi međunarodnog Klastera puteva kulture i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Hina.

S obzirom na to da obuhvata dva kontinenta, to je ujedno i prva naučno-kulturno-turistička ruta na svetu.

„Predstavili smo projekat u Bukureštu i očekujemo da postane ne samo prva sertifikovana ruta Saveta Evrope, već i prva Uneskova ruta posvećena nekom inovatoru“, navela je predsednica upravnog odbora Klastera, Manuela Graf.

Podsetila je i da je arhiv Nikole Tesle već pod zaštitom Uneskoa kao vredno svetsko nasleđe.

Ruta povezuje Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku i Sjedinjene Države.

U Hrvatskoj biće povezani Senj, kao mesto u kojem je stolovao Teslin otac i Smiljan kao rodno mesto naučnika. Slede Gospić i Karlovac, u kojima je Tesla pohađao osnovnu i srednju školu. Tu je niz manjih mesta kroz ličko-senjski i karlovački kraj u kojima se zahvaljujući lokalnom stanovništvu nalaze tragovi Teslinog detinjstva.

Poseta Zagrebu uključivaće Tehnički muzej „Nikola Tesla“ sa prikazom Teslinog kabineta, zatim hidroelektranu na reci Krki, kao prvu u Evropi koja je proradila na principima Tesline naizmenične struje, te staru hidroelektranu „Ozalj“ kod Karlovca.

U Srbiji ruta obuhvata Muzej „Nikole Tesle“, kao i Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kad je 1892. godine posetio Beograd.

Biće uključen i Negotin kao rodni grad naučnika Đorđa Stanojevića, i deset malih, starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na ruti su i Muzej Teslinog omiljenog pesnika Jove Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, zatim manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, te Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru, Teslinog savremenika, prijatelja i svojevrsnog suparnika.

Tesla je 1878. i 1879. godine živeo i prvi put u životu radio u Mariboru, pa je taj grad značajan za razvoj evropskih puteva Tesle, a kako je studirao u Gracu i Pragu, ruta obuhvata i ta dva grada.

Slede Budimpešta, Strazbur i Pariz, gde je radio i ostavio traga, i, narvno, na ruti su Sjedinjene Države u kojima je proveo veći deo života.

Klaster umrežava gotovo 50 institucija i organizacija iz oblasti kulture i turizma, preduzetnike i fakultete iz Evrope i Sjedinjenih Država, jer bi Tesla, kako se navodi, trebalo da podstiče zajedništvo, toleranciju i uzajamno poštovanje.

broj komentara 0 pošalji komentar