Jesu li sarajevski ćevapi najbolji

Ove godine sarajevski ćevap uvršten je među sto najboljih jela sveta. Od mogućih pet zvezdica ocenjen je sa 4,2. Da li je zaista tako dobar kao što se priča po čaršiji i mogu li mu parirati ostali, na licu mesta – u Sarajevu je proveravala ekipa RTS-a.

Kada zamirišu ćevapi, da li vam je u tom trenutku bitno jesu li sarajevski, banjalučki, pazarski ili leskovački? Ako je verovati portalu „Tejst atlas“ mnogima je to važno, pa su tako sarajevski ćevapi uvršteni među sto najboljih jela sveta.

Tragom ove informacije, ili bolje rečeno, prateći miris ćevapa, obreli smo se na Baščaršiji. Tu od čoveka koji je za 33 godine napravio toliko ćevapa da bi mogao da nahranini čitav Trebević ili Jahorinu, pokušavamo da saznamo po čemu se to izdvajaju sarajevski.

„Važno je meso, važna je usluga, važan je ambijent. Eto, vi ste došli, smejete se sa nama, nismo namrgođeni, a to je broj jedan u ovom poslu, kao i kvalitet“, kaže Abit Šaćiri iz sarajevske ćevabdžinice „Željo“.

Recept ne otkriva, jer je strogo čuvana tajna. Zato pokušavamo da ga saznamo kod konkurencije.

„Pravi se od telećeg mesa, junećeg, kako ko, neko dodaje so, neko dodaje hleb, kod nas je isključivo samo meso sa začinima, i zato i jeste najbolji“, tvrdi Dino Došlić iz ćevabdžinice „Hodžić“ u Sarajevu.

Svaka ćevabdžinica ovde čuva tajnu, ali ono što ne kriju i što vole da istaknu jeste to koliko su ćevapi popularni među domaćom rajom, ali i turistima.

„Čim se jede u sedam sati ujutru, onda je baš popularan. Kad mogu da jedu za doručak, verovatno je najpopularniji“, ističe Došlić.

Nematerijalna baština 

Za sarajevski je možda više ljudi čulo, ali istinski zaljubljenici u ćevape ne bi zaboravili ni banjalučke. Koliko o njima misle Banjalučani najbolje govori to što su ih uvrstili u nematerijalnu baštinu. Šta razlikuje sarajevski i banjalučki ćevap, otkriva nam čovek koji pravi i jedne i druge.

„Prvo da se našalim, 285 km je razlika. To je jedno, a drugo, Banja Luka je uvek htela da bude autohtona da ima nešto svoje, eto sad imaju i taj banjalučki ćevap, koji je jako pikantan. Ne radi se u komadima kao sarajevski, već u pločicama. Servira se u velikoj porciji četiri komada, u srednjoj – tri, u maloj – dva. Meso je potpuno isto s tim što je glavna razlika u začinima. U sarajevskom nema belog luka, a u banjalučkom ga ima“, objašnjava Zoran Kuzmanović, vlasnik ćevabdžinice „Cica“.

Za razliku od komšija, u Srbiji se ponose leskovačkim ćevapima. Svake godine krajem avgusta odaju im počast na gastonomskoj manifestaciji u Leskovcu. Osim u tom gradu, roštilj koji nosi naziv leskovački, može se jesti širom Srbije. Ali da bi opravdao naziv, određeni uslovi moraju se ispoštovati.

„Specifičnost našeg roštilja jeste u tome što je tradicionalna receptura naših majstora. Meso je čista junetina i priprema se tri dana. Pored toga što na određenoj temperaturi pečemo to meso, treba ga dobro i servirati, sa lukom obavezno, i na toplom tanjiru, kako bi proizvod bio adekvatno kompletan“, kaže Momčilo Conić, profesor gastronomije na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Leskovcu.

Topla rešetka 

Kompletan ukus daje i pazarski ćevap, tvrde oni koji ga prave. A prave ga isključivo od junećeg mesa. Izbor mesa je važan podjednako koliko i samo pečenje, koje utiče na ukus.

„Tajna je da rešetka bude topla i da se on na rešetki peče, a ne na žaru. Znači sva je tajna u tome da se izbegne miris ćumura, miris gareži tako što će se peći na čistoj i toploj rešetki“, ističe Bojan Šekularac, vlasnik ćevabdžinice „Panter“.

A ako ne uspete sve da pojedete, slobodno ostavite za sutra, jer pazarski ćevap može i hladan da se jede.

Ne poričemo da sarajevski ćevap zaslužuje da se nađe među sto najboljih jela sveta, ali mislimo da uspešno mogu da mu pariraju banjalučki, pazarski i leskovački ćevap. Sve je stvar ukusa, a ukus zavisi od toga gde i sa kim ćevape jedete.

broj komentara 28 pošalji komentar
(nedelja, 28. jul 2019, 18:29) - Rašo [neregistrovani]

NS

U Novom Sadu najbolji godinama banjalučki ćevap Flamingo kod Miće Tešanovića,njegove lepinje,luk,kajmak i ovčije kiselo mleko!Vrh!

(nedelja, 28. jul 2019, 18:04) - misa [neregistrovani]

meso...

U drugoj polovini 60-tih sam po preporuci isao na cevape u restoran na stadionu OFK Beograda.Bili su stvarno izvanredni.Pitao sam kuvara koji ih pravi u cemu je kvalitet njegovih cevapa!? Rekao mi je da je kljucni deo ovcija potrbusina.

(nedelja, 28. jul 2019, 17:21) - anonymous [neregistrovani]

Najbolji!

Najbolji su u Fatime kod Jajca!

(nedelja, 28. jul 2019, 10:51) - anonimno [neregistrovani]

Čevap, sevap...

Čevapčiću moj, ah što te volim joj....

(nedelja, 28. jul 2019, 06:37) - Bosanac [neregistrovani]

Cevapi-biti ili ne biti?

Kao rodjeni Tuzlak, naravno da cu reci da su tuzlanski cevapi bolji i od sarajevskih ili banjaluckih. Od tuzlanskih za nijansu su jedino bolji travnicki. Kao neko ko je proveo dobar dio zivota u Sarajevu i imao priliku da ih redovno konzumira, sledeca je konstatacija: sarajevski cevapi su suvi i kao guma. Lepinja u kojima se sluzi je suva i bezlicna. S druge strane, tuzlanski su socniji, osjeti se ukus mesa (a ne gume), a lepinje su usaftane i cevapima daju prvoklasan smek. I prije rata tuzlanski cevapi su bili bolji od sarajevskih. Moram odati priznanje Sarajevu jer su neprikosnoveni u pravljenju bureka i drugih pita. U poslednjih nekoliko godina Tuzla je takodje napredovala u burek manufakturi tako da je razlika izmedju SA i TZ smanjena, ako ne i anulirana. Fama o SA cevapima datima jos od ZOI 84 i meni je pojmljiv taj lokal patriotizam. Medjutim, tu nema direktne potpore u stvarnosti na terenu. U svakom slucaju, ako vas put nanese u Tuzlu, probajte TZ cevape i bicete odusevljeni. Sto se tice tradicije BG cevapa, imao sam tu priliku da ih probam svuda, i na onim mjestima sto ih drze Bosanci ili oni koji su satro otkupili tajnu od sarajevskih majstora. Najbolji cevap u BG se pravi u Staroj vrbi kod IDEA Outlet centra na Novom Beogradu. Garantovano najbolji.

(nedelja, 28. jul 2019, 00:14) - Michel [neregistrovani]

Lepa tema za raspravu,

Postovani,evo članka koji nikog nije zasrdio.Svi lepo daju svoje iskustvo i misljenje,sa celog Balkana i niko da se vredja i ponizava.
Naravno da ima malo i onih strogo lokalnih,ali u dobrom ambijentu!
Ajde pa prijatno,svaka čast za članak koji zblizava!
Pozdrav svima,pa prijatno

(subota, 27. jul 2019, 20:41) - Mlađima [neregistrovani]

Nezaboravno:

"Deset s luka,i to brzo,oće čovek dide!"-(Žika Milenković,lik u seriji!)

(subota, 27. jul 2019, 20:36) - anonymous [neregistrovani]

Somun

Najbolji ćevapi su iz BiH. Sarajevski, banjalučki, tuzlanski, bijeljinski, travnički...svaka čaršija ima svoje ćevabdžinice. Znači poljev u lepini(somunu), luk po potrebi i naravno ćevapi.

(subota, 27. jul 2019, 20:19) - Branka [neregistrovani]

Skopski?

Najukusnije ćevape sam jela u Skoplju. Od mešanog junećeg i ovčijeg mesa. Prste da poližeš.

(subota, 27. jul 2019, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

Nisu

Travnički su najbolji, ali pošto je Sa glavni grad i tamo su skoncentrisani svi mediji onda su tamo " najbolji", ali mi koji smo iz BiH i probali smo sve znamo da su najbolji travnički.