Turisti, dođite na Srpsku slavu u Beogradu

Srpska slava je novi turistički program Beograda i od 4. avgusta, svake nedelje u 14 sati u Konaku Kneginje Ljubice organizovaće se sa svim običajima koji je prate. Srbi su jedini narod koji slavi krsnu slavu, pa je ona, od pre pet godina, na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine.

U ljubavi i zajedništvu slava okuplja porodicu, kumove i prijatelje oko trpeze. Na njoj se mogu naći najrazličitije đakonije ali slave nema bez ikone, žita, sveće, kolača, crvenog vina i kandila.

„Mi smo želeli da svaki naš gost, bilo da je građanin Beograda, Srbije ili turista ima taj autentičan doživljaj gosta na slavi. Da ne gleda predstavu i ne sluša priču o tome, nego da učestvuje u tome pa i da razreši neke nedoumice oko toga kako se zaista slavi slava“, kaže Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda

„Ne sumnjam da će i ova tura, ova atrakcija, biti jednako popularna kao i ona čuvena 'Kafa kod Kneginje Ljubice' i to je još jedan korak u upotpunjavanju onog dela kulturne ponude koji objašnjava nas kao ljude, kao narod“, objašnjava Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Postoje i pravila oblačenja za slavu, pa tako saznajemo da je bela boja kao simbol nevinosti rezervisana samo za decu, a za odrasle sve druge boje.

„To nije izlazak na splav. To je poštovanje domaćina koji obeležava svog sveca zaštitnika. Svakako da je to jedan događaj koji je veoma važan i koji treba da upoznamo na pravi način i da ga obeležavamo ne kao Instagram događaj nego kao nešto što je definitivno tradicionalni događaj“, istakao je stilista i modni kreator Igor Todorović.

Osim na srpskom, za strane turiste Srpska slava organizovaće se i na engleskom.

Na slavu se ne dolazi praznih ruku. Nosi se piće i kafa, za domaćicu cveća, za decu slatkiši. Što kaže naš narod, zna se šta je red.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи