Selfi može da košta i života

U želji da imaju najlepši selfi, mnogi korisnici mobilnih telefona ne obaziru se na opasnosti koje donose poziranje i okolina u kojoj se nalaze, pa su brojni pokušaji završeni smrtnim slučajem.

Između oktobra 2011. godine i novembra 2017, širom sveta je najmanje 259 osoba izgubilo život tokom „selfiranja“, podaci su studije indijskog stručnog magazina Žurnal porodične medicine i primarne nege

Pet puta više osoba je proteklih godina umrlo tokom pravljenja selfija nego što je izgubilo život u napadu ajkula, prenose austrijski mediji. U istom periodu je 50 osoba izgubilo život u napadu ajkule.

Iako žene u proseku prave više selfija, među poginulima je više muškaraca – tri četvrtine.

Na vrhu liste brojnosti smrtnih slučaja tokom pravljenja selfija je Indija, gde je 159 osoba izgubilo život tokom pokušaja da se slikaju. 

Najveći deo žrtava su mladi, koji su poginuli tokom pravljenja grupnog selfija, što je najomiljenija vrsta selfija u toj državi.

Tako su neki poginuli tokom pokušaja da se fotografišu na šinama sa dolazećim vozom u pozadini.

Indijske vlasti su zbog ovih podataka uspostavile zone u kojima je selfi zabranjen, a samo u Mumbaju ima 16 takvih zona.

Rusija se nalazi na drugom mestu rang liste smrtnosti zbog selfija sa 16 žrtava, koje su poginule sa mobilnim u rukama padajući sa mostova ili višespratnica.

U SAD je 14 osoba izgubilo život tokom snimanja selfija, dosta njih je povređeno zbog pucnja tokom pokušaja da se slika sa oružjem u ruci, a jedan broj osoba je poginuo u kanjonu Grand. 

U Hrvatskoj, nadležne vlasti upozoravaju, na društvenim mrežama, građane i turiste na opasnost „glupih i opasnih selfija“ nakon što je jedan Kanađanin pao sa 75 metara visine na Plitvičkom jezeru u pokušaju da napravi željenu sliku. Kanađanin je imao sreće i preživeo je pad.

I u mnogim drugim delovima sveta postavljene su zabrane ili upozorenja zbog sve većeg broja onih koji su spremni da rizikuju život zbog fotografisanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара