Dok se Kina sprema da pošalje čoveka na Mars, laste okupiraju strujne kablove

Nakon što je, početkom godine, Kina prvi put u istoriji poslala letelicu na daleku stranu Meseca, ubrzano se sprema za slanje čoveka na Mars i za uspostavljanje svoje prve svemirske stanice. Otkrijte i zašto se poezija napuštene dece piše na fiskalnim isečcima i zašto su laste okupirale gradić na istoku Kine.

Kina je korak bliža svojoj prvoj svemirskoj stanici. Svemirski brod „Tijengong-2“ vratio se u petak uveče u Zemljinu atmosferu, nakon što je obavio niz uspešnih zadataka u vezi sa kineskim svemirskim programom sa ljudskom posadom.

„Tijengong-2“ smatra se prvom kineskom svemirskom laboratorijom. Lansirana 15. septembra 2016. godine, radila je u orbiti više od 1.000 dana, mnogo duže od projektovanog dvogodišnjeg životnog veka. Kineski astronauti Đing Haipeng i Čen Dung boravili su u laboratoriji 30 dana. Kina je prikupila važna iskustva za izgradnju i upravljanje svojom budućom svemirskom stanicom.

„Očekujemo da kineska svemirska stanica bude izgrađena do 2022. godine, sa platformom za svemirske letove sa ljudskom posadom. Biće opremljena velikim brojem eksperimentalne opreme za svemirsku nauku i tehnologiju“, kaže Džou Đijenping, šef Kineskog svemirskog programa sa ljudskom posadom.

Inače, svemirska laboratorija „Tijengong-2“ dugačka je 10,4 metra, a može da ponese tovar od 8,6 tona. Kada se solarni paneli oslobode, raspon krila dostiže 18,4 metara.

Poezija umesto računa

Navikli ste da na fiskalnom računu budu ispisane cene namirnica ili stanje na bankovnom računu nakon transakcije. 

Međutim, širom Kine postavljeni su posebni POS terminali koji štampaju poeziju koju su pisala deca iz nepristupačnih planinskih naselja koju su roditelji morali da napuste kako bi radili u velikim gradovima, daleko od kuće. 

Kada na ovoj metro stanici u Šangaju plate kreditnom karticom, korisnici na fiskalnom isečku dobiju i odštampane pesme, pesme koje odražavaju dečju usamljenost i njihovu želju za ujedinjenjem porodice.

„Kada moja mama nije tu, reka me miluje, sunce bdi nada mnom, zemlja me grli. Moja mama je kao vazduh, svuda me prati“, stihovi su sa jednog isečka.

Ovaj humanitarni projekat pokrenuo je kineski „Junion pej“, koji je postavio dva miliona posebnih POS terminala širom Kine. Svako ko donira jedan juan, što je oko 15 dinara, može da dobije dečju poeziju. Prema statistici, broj ostavljene dece u Kini premašuje 61 milion.

Kao lasta na strujnom kablu

Jedna lasta ne čini proleće. To znaju i ptice na grani. A šta je sa lastama na strujnim kablovima? U jednom gradiću u istočnoj kineskoj provinciji Đijangsi svake večeri na strujne kablove sleće hiljade lasta i mirno spavaju čitave noći.

Lastavice u gradiću Sudženu počinju da se okupljaju oko pola osam uveče. Do osam već okupiraju pet strujnih kablova, dužine od po 100 metara.

„Laste se uredno odmaraju na strujnim kablovima, kao note po notnoj svesci. Prelepo je“, oduševljena je jedna devojčica iz komšiluka.

Laste ostaju na kablovima čitave noći, dok ne svane, i tako već dva meseca, kažu meštani.

„Sve ove lastavice rođene su u maju. Pošto su gnezda premala, više vole da se okupljaju na mestima gde je gužva i zato možemo da vidimo ovako divne prizore“, objašnjava policajac Liju Veiđun.

Lastavice biraju svoje stanište po ventilaciji, vodi i hrani. Uglavnom žive na komarcima, muvama i drugim insektima. A kako komarci i muve traže svoju hranu, uvek ih je više tamo gde su ljudi gusto naseljeni.

Poslednjih dana kvalitet vazduha u Pekingu je takav da su se sakrile i ptice i komarci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво