Lepote Niševačke klisure nisu inkognito na društvenim mrežama

„Tera inkognita“ – najpre biste pomislili da je reč o predelu Latinske Amerike. Zapravo, to je udruženje žitelja svrljiških predela, koji na društvenim mrežama postavljaju slike svog kraja kako bi ga promovisali i približili turistima iz Srbije, ali i drugih delova sveta.

Niševačku klisuru podno starog grada Svrljiga, pa kupalište Banjica, Prekonošku i Samar pećinu i uopšte predivne vidike na koju god stranu pogled odluta, žitelji svrljiškog sela Niševca odlučili su da podele sa ljubiteljima prirode iz ostalih krajeva Srbije, ali i sveta. I da ih lepo dočekaju.

Johanes Deselaers iz Nemačke kaže da je već bio u Srbiji, u Beogradu, ali da je Niševačka klisura nešto sasvim drugačije: „Još je lepše nego na internetu“. 

„Ovo je mnogo više nego što sam očekivala, divan doček, prelepa priroda, ukusni proizvodi. Zapravo bih mogla da živim ovde“, oduševljena je Endrujs Mendez iz Dominikanske Republike.

Sve je počelo pre nešto više od dve godine kada su žitelji Niševca odlučili da ove lepote istrgnu iz anonimnosti. Uspelo im je da za to vreme privuku više od 15.000 turista.

„Svakog vikenda imamo organizovane grupe ljudi, međutim, primećujemo da i sami dolaze. Naše turiste privlači to što je ovaj kraj za njih nov“, objašnjava Nenad Ranđelović iz niševačkog udruženja „Tera inkognita“.

Za lokalno stanovništvo ovo je šansa za dodatnu zaradu.

„Od kako su turisti kod nas bolje prodajemo svoje proizvode, rado kupuju domaću hranu i selo je oživelo“, navodi Biljana Stevanović iz sela Niševac.

Njen komšija Bojan Petrović ističe da njemu, kao proizvođaču meda, mnogo znači dolazak turista zbog veće zarade, ali i onima koji proizvode sir i rakiju.

Priroda je svoje uradila. I ljudi koji su otvorili vrata posetiocima. Ipak da bi turizam ovde postao grana od koje se zarađuje treba urediti pešačke staze, postaviti klupe i kante i izgraditi prilazne puteve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара