Beograd na Bi-Bi-Sijevoj listi pet najkreativnijih gradova

Gradovi u kojima ćete pronaći najviše umetnosti i kreativnosti uglavnom nisu oni za koje ste uvereni da to jesu, piše Bi-Bi-Si navodeći u svom odeljku o kulturi da su Meksiko, Šarža, Beograd, Dakar i Bangkok bogati ljudima koji stvaraju predivne stvari.

Postoji pretpostavka da je tajna velike kreativnosti u individualnoj genijalnosti. Međutim, u stvarnosti, veliki kreativni pomaci su socijalni procesi koji se najčešće ubrzaju kada se različiti ljudi nađu na istom mestu, piše Bi-Bi-Si

Istorijski gledano, gradovi su predodređeni za nastanak značajnih umetničkih dela od drevne Atine i renesansne Firence do Njujorka i Londona.

Stvari se menjaju, navodi britanski servis i na listu najkreativnijih gradova u ovom momentu na planeti, rame uz rame sa Meksikom, Bangkokom, Šaržom (grad u istoimenom emiratu, jednom od sedam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima) i Dakarom, stavlja Beograd.  

„Posle mnogo vremena van međunarodnih tokova, Beograd je ponovo čvorište evropske savremene umetnosti. Srbija je u procesu pridruženja Evropskoj uniji, a njen glavni grad doživljava procvat. Kao da ga pokreće energija mladih, grad postaje jedna od najtraženijih svetskih destinacija kada je u pitanju noćni život. To je tako zahvaljujući umetničkoj sceni koja se proteže od romskog tradicionalnog pečata do novotalasnog srpskog hip-hopa“, navodi u tekstu autorka Libi Benks.  

Možda zbog višedecenijske izolacije tokom i nakon ratova na Balkanu devedesetih godina, lokalne umetničke škole ostale su orijentisane na kombinaciju zanata i umetnosti, što daje značajan kvalitet radu. 

Autorka ističe salon "Shamliza" koji nudi predmete i nameštaj srpskih dizajnera i „Supermarket“ kao konceptualnu radnju u kojoj su pomešani moda, dizajn, umetnost i slovenska gastronomija. 

Oktobarski salon 2018. godine privukao je pažnju međunarodne umetničke zajednice ugostivši Joko Ono i uvrstivši u ponudu radove Anselma Kifera, Takašija Murakamija i Olafura Elijasona uz dela srpskih umetnika poput Nine Ivanović, Aleksandre Domanović, Ivana Grubanova i Maje Đorđević, navodi se u tekstu britanskog javnog servisa.

Nedavno obnovljeni Muzej savremene umetnosti u Beogradu, gde umetnica performansa srpska superzvezda Marina Abramović treba da ima retrospektivu kasnije ove godine, prikazuje veliki broj dela nastalih u jugoslovenska vremena, a galerije u Beogradu se sve više fokusiraju na novu umetnost koja se proizvodi u Srbiji sada.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво